Turkin pääministeri: Eurooppaan tulijoiden määrä riippuu Syyrian tilanteesta

Tulijoiden määrä vähenee, jos tulitauko pitää, mutta tilanne on hauras, pääministeri Davutoglu sanoo. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on Turkissa patistamassa maata tiukentamaan Kreikan-rajansa valvontaa.

turvapaikanhakijat
Ahmet Davutoglu ja Donald Tusk.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu 3. maaliskuuta.Turkin pääministerin viestintäosasto / EPA

Turkin pääministeri Ahmet Davutoglun mukaan Eurooppaa kohti Syyriasta pakenevien määrä riippuu Syyrian tilanteesta. Tulijoiden määrä vähenee, jos tulitauko pitää, mutta Venäjän ja Syyrian hallituksen tulitaukorikkomukset tekevät tilanteesta hyvin haavoittuvan, Davutoglu sanoo.

Davutoglu tapasi Ankarassa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin. Tusk on Turkissa taivutellakseen maata hillitsemään alueensa kautta Eurooppaan suuntaavien ihmisten kulkua. Aiemmin torstaina Tusk kävi Ateenassa.

Lehdistötilaisuudessa Turkin pääministeri vakuutti, että Turkki pitää kiinni EU:n kanssa tehdystä sopimuksesta. Turkki ja EU sopivat marraskuussa, että Turkki rajoittaa siirtolaisten kulkua alueensa kautta Eurooppaan vastineeksi taloudellisesta tuesta.

Pakolaiskriisiä ei saa jättää vain Turkin ja Kreikan hartioille, Davutoglu varoitti.

Tusk: Turkista tulijoita aivan liikaa

Tusk puolestaan sanoi, että Turkista tulee edelleen Egeanmeren yli Kreikkaan "aivan liikaa ihmisiä". Lisää toimia tarvitaan, Tusk sanoi.

Hän kiitti Turkkia kasvaneesta yhteistyöstä, esimerkiksi rannikkovartioston partioinnin lisääntymisestä.

EU:n ja Turkin johtajat kohtaavat maanantaina ylimääräisessä huippukokouksessa Brysselissä.

EU-johtajat ovat varoitelleet, että kokous ja toinen, maaliskuun puolivälissä oleva huipputapaaminen ovat viimeisiä mahdollisuuksia saada pakolaiskriisi hallintaan.

Lähteet: Reuters