HIFK-fanit toivottavat uuden hallin tervetulleeksi: "Nordis on rakas, mutta palvellut aikansa"

60-luvulta lähtien jääkiekkokansaa kestinneen Helsingin jäähallin mahdollinen jyrääminen uuden alta ei HIFK-faneja sureta. Halli on toiminut HIFK:n kotikenttänä alusta saakka, mutta fanien näkökulmasta se ei enää täytä nykypäivän vaatimuksia. Uusi, jopa 400 miljoonan hintainen monitoimihalli muuttaisi radikaalisti Olympiastadionin ja Töölönlahden välistä ympäristöä.

urheilu
Kaupunkisuunnittelulautakunta esittää monitoimiareenan rakentamista nykyisen jäähallin tilalle Nordenskjöldinkadulle.
Helsinki Garden 2016

Jääkiekkoseura HIFK:n masinoima suunnitelma uudeksi monitoimihalliksi Olympiastadionin ja Töölönlahden väliselle alueelle muuttuu koko ajan todemmaksi. Ensi viikolla kokoontuva Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että uusi monitoimihalli tulisi Nordenskjöldinkadulle nykyisen jäähallin tilalle. Kakkosvaihtona on, että halli oheistiloineen rakennettaisiin Mäntymäen kukkulalle parkkipaikkoina toimivan Mäntymäen kentän oheen.

Niin sanottu pohjoinen vaihtoehto eli nykyisen jäähallin paikka nähdään lautakunnassa kuitenkin parempana muun muassa siksi, että Mäntymäen vaihtoehto haittaisi Pisara-radan suunnitelmia. Molemmissa kentän alle on tarkoitus rakentaa mittavia maanalaisia tiloja. Lisäksi massiiviset hotelli- ja asuinrakennukset Mäntymäellä voisivat viedä liikaa huomiota Olympia-stadionilta. Myös Mäntymäen puistoalueesta luopuminen olisi haittana.

Toisaalta myös niin sanottu pohjoinen vaihtoehto eli nykyisen jäähallin paikka tarkoittaa irti päästämistä perinteikkäästä jäähallista. Tosin ei sen säilyttäminenkään ilmaista olisi. Garden Helsinki -nimellä kulkevan hankkeen arvion mukaan jäähallin korjausvelka on nyt 25–30 miljoonaa euroa ja muutostyöt nykyvaatimuksia vastaavaan käyttöön maksaisivat yhtä paljon lisää.

– Molemmissa vaihtoehdoissa menetetään jotain, toisessa puisto, toisessa jäähalli, tiivistää Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston arkkitehti Martin Bunders.

Jäähallia ei ole suojeltu

Jos nykyinen jäähalli säilyy ja viereen rakennetaan uusi monitoimihalli, voisi nykyiselle hallille olla haastavaa keksiä kannattavaa käyttöä. Jäähallia ei ole suojeltu, mutta hankkeen edetessä suojeluesitys saattaa olla mahdollinen.

– Suurissa, ympäristöön vaikuttavissa hankkeissa valitukset ovat tavallisia, toteaa Bunders.

Eteläisen ja pohjoisen vaihtoehdon lisäksi voi olla, että monitoimihallin yhteyteen suunnitellut rakennukset hajautettaisiin laajemmalle alueelle. Nyt rakennukset on suunniteltu tiiviisti toisensa yhteyteen.

– Siinä on mittava määrä ylikorkeaa asuntorakentamista. Jatkossa on harkittava, voidaanko sijaintia hajoittaa niin, että osa rakennuksista olisi hieman eri paikassa, jolloin kaupunkikuvan toteuttaminen onnistuisi paremmin ja tekninen toteutus olisi helpompaa, Bunders pohtii.

HIFK Fan Clubin hallituksen jäsen Kati Puhakka toivoo uutta jäähallia vanhan tilalle.
HIFK Fan Clubin hallituksen jäsen Kati Puhakka toivoo uutta jäähallia vanhan tilalle.Yle / Petteri Juuti

Faneille uudet tilat kelpaavat

Uutta hallia on suunniteltu jopa 11 000 katsojaa vetäväksi. Nykyiseen jäähalliin mahtuu katsojia reilut 8000. Suosituissa matseissa ja tilaisuuksissa hallin käytävät käyvätkin ahtaiksi. Myös katsomoon toivotaan lisää nykyaikaisuutta.

– Joka tapauksessa uutta hallia kaivataan. Nykyiset toimintaympäristöt alkavat olla jo vanhat. Fanien näkökulmasta olisi parempi, että saisimme uudet katsomot, omat fanipäädyt ja paremmat ravintolatilat. Vaikka Nordis onkin rakas, nyt tarvitaan uutta tilalle, toteaa HIFK Fan Clubin hallituksen jäsen ja pitkäaikainen fani Kati Puhakka.

Hänen mukaansa HIFK-fanien joukossa mielipiteet monitoimihallihankkeessa ovat moninaisia, mutta suurin osa toivoo uutta jäähallia.

– Sillä paikalla ei sinänsä ole merkitystä. Jos Nordis joka tapauksessa puretaan, niin se voisi olla samalla paikalla, mutta muukin paikka siinä lähellä sopii.

– Tässä saattaa olla sukupolvien välillä eroa, eli vanhemmille faneille nykyisen jäähallin säilyttäminen on tärkeämpää, Puhakka arvioi.

Hankkeen takana ovat Oy HIFK-Hockey Ab sekä seuraa lähellä olevat yksityishenkilöt. Hankkeesta vastaa Projekti GH Oy. Hankkeen on arvioitu maksavan 350–400 miljoonaa euroa. Suunnitelmissa on, että HIFK hankkii kaiken rahoituksen yksityisiltä markkinoilta eikä hankkeeseen tarvita julkista rahoitusta.

Hankkeen voi sanoa olevan nyt luonnosvaiheessa. Kun se etenee, järjestetään tiloista luultavasti arkkitehtuurikilpailu. Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee esitystä ensi viikon tiistaina 8.3. HIFK:n johto ei kommentoi esitystä ennen lautakunnan päätöstä.