Sähkötupakan aiheuttamat väärät palohälytykset lisääntyneet rajusti

Sähkötupakka tuottaa savun kaltaista höyryä, joka saattaa laukaista palohälyttimen ulvomaan. Pelastuslaitokset laskuttavat turhasta käynnistä keskimäärin reilut 700 euroa.

Kotimaa
Sähkötupakan polttaja
Ville Välimäki / Yle

Sähkötupakan aiheuttamat väärät palohälytykset ovat lisääntyneet. Viime vuonna sähkötupakasta tuli liki 80 erheellistä ilmoitusta, mikä on 61 enemmän edellisvuoteen verrattuna.

Vuonna 2013 sähkötupakoista aiheutui kuusi turhaa ilmoitusta, vuonna 2012 vain yksi.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEK:n turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino uskoo, että taustalla on yhtä aikaa sekä sähkötupakoiden yleistyminen että niiden markkinointi.

– Kun sähkötupakan markkinointi aloitettiin, korostettiin että sitä voi polttaa missä vaan, vaikka lentokoneessa.

Sähkötupakka tuottaa savun kaltaista höyryä, joka saattaa aiheuttaa automaattisen paloilmoituksen, jos tilassa on paloilmoitin. SPEK:n testeissä sähkötupakan savu on aiheuttanut vääriä ilmaisuja yhtä lailla kuin tavallisen tupakan savu.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön muistuttaa, että sähkötupakointi voi tulla kalliiksi. Pelastuslaitokset laskuttavat turhasta käynnistä keskimäärin reilut 700 euroa. Pahimmassa tapauksessa erheellinen hälytys aiheuttaa vaaratilanteen.

– Turha lähtö väärään suuntaan ja väärään aikaan voi aiheuttaa sen, että todellisessa avun tarpeessa oleva joutuu odottamaan kauemmin kuin olisi tarvis, Leino sanoo.

Tilastotiedot perustuvat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mediaseurantaan sekä viranomaisten PRONTO-tietokantaan.