Hyppää sisältöön

Uudenlainen kaatolupajärjestelmä voisi rauhoittaa susikeskustelua

Illan A-talkin keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että susien kaatolupakäytäntöä olisi muutettava nykyistä joustavammaksi. Tällä hetkellä kannanhoidollinen metsästys kohdistetaan ainoastaan laumoihin.

A-talkissa susista keskustelivat Luonnonsuojeluliiton suurpetoasiantuntija Riku Lumiaro, valokuvaaja ja luonnonsuojelija Jere Hietala, metsästäjä Pasi Parviainen sekä perheenäiti Maarit Markkula. Kuva: Yle

Nykyinen lainsäädäntö antaa mahdollisuuden metsästää vain laumasta ja lupa tulee kohdistaa laumaan. Tällöin häirikkösusia ei voi myöskään metsästää kannanhoidollisen metsästyksen puitteissa.

Luonnonsuojeluliiton suurpetoasiantuntija Riku Lumiaron mukaan metsästäjien toimilla on luotu häirikkösusia.

– Metsästäjät tappavat alfayksilöitä ja luoneet samalla ongelman. Alfayksilöiden 20–30 kiloiset alle vuoden ikäiset pennut eivät pysty tappamaan talvisesta luonnosta esimerkiksi isoa hirveä. Ne ovat silloin nälkäisiä ja tulevat pihojen lähelle.

Tohmajärveläinen metsästyksenjohtaja Pasi Parviainen vakuuttaa, että alfayksilöitä ei pyritä kaatamaan ja toteaa, että alfanaaras on helppo tunnistaa laumasta.

Lumiaron mukaan häirikkösusia on tapettu tänä vuonna ennätysmäärä, yhteensä 13.

Kuva: Markku Karvonen / Yle

Maa- ja metsätaloustalousministeriö antoi joulukuussa luvan 46 suden kannanhoidolliseen metsästykseen. Luvat eri alueille myöntää Suomen riistakeskus.

Luonnonsuojeluliiton mukaan kaatolupia oli liikaa, koska susia on ammuttu ja kuollut jo 75 viime elokuun jälkeen.

Luonnonvarakeskuksen arviot susikannasta vaihtelevat 225–250 yksilön välillä. Laumoja on arvioitu olevan 34–38.

Uutista korjattu 4.3.2016 kello 16.22: Toisin kuin jutussa väitettiin, keskustelijat eivät olleet samaa mieltä siitä, että kolari- ja häiriösusien poistaminen pitäisi sisällyttää susien kaatokiintiöön. Yhteisymmärrys koski sitä, että poistotoimet voisi kohdistaa lauman lisäksi myös häiriösusiin. Tämän vuoksi uutisen otsikko "Susikiintöiden uusi laskentatapa voisi rauhoittaa susikeskustelua" on muutettu, ja tekstiin on lisätty  Pasi Parviaisen kommentti. Lisäksi uutisesta on poistettu virheellisen asian sisältänyt kappale.

.
.