1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pohjois-Korean Kim Jong-un määräsi ydinaseet käyttövalmiuteen

Määräys on ilmeisesti vastaus YK:n uusiin Pohjois-Korean vastaisiin pakotteisiin.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un 19. helmikuuta. Kuva: EPA / YNA

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on määrännyt, että maan pitää olla valmis käyttämään ydinaseita milloin tahansa, Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA sanoo.

Uusien raketinheitinten harjoitusammuntoja seurannut Kim sanoi myös, että Pohjois-Korean asevoimien pitää jatkossa valmistautua tekemään ennaltaehkäiseviä hyökkäyksiä, koska valtion olemassaolo on uhattuna, KCNA kertoo.

Pohjois-Korea on aiemmin uhannut ennaltaehkäisevillä iskuilla muun muassa Etelä-Koreaa, Japania ja Yhdysvaltoja. Sotilasasiantuntijat eivät uutistoimisto Reutersin mukaan usko, että Pohjois-Korea pystyisi uhkaamaan ydinaseilla ainakaan Yhdysvaltoja.

YK lisäsi pakotteita keskiviikkona

Ydinasemääräys tuli kaksi päivää sen jälkeen, kun YK:n turvallisuusneuvosto oli yksimielisesti päättänyt tiukentaa Pohjois-Korean vastaisia pakotteita. Pakotteita kiristettiin Pohjois-Korean tammikuussa tekemän ydinkokeen ja helmikuisen ohjustestin takia.

Torstaina vain tunteja pakotepäätöksen jälkeen Pohjois-Korea ampui merelle itärannikoltaan, Etelä-Korean puolustusministeriö kertoi. Ammutut kappaleet olivat ohjuksia tai raketteja, eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap sanoo.

Yhdysvallat toppuuttelee uhkaa

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon toppuutteli Pohjois-Korean ydinaseiden muodostamaa uhkaa varhain perjantaina Suomen aikaa.

Yhdysvaltalainen puolustusviranomainen sanoi uutistoimisto AFP:lle, ettei Pohjois-Korealla tiedetä olevan kykyä valmistaa pienikokoista ydinasetta ja asettaa sitä mannertenväliseen ohjukseen. Viranomaisen mukaan Yhdysvallat on kuitenkin tarvittaessa valmis torjumaan iskut.