Koe uusi yle.fi

Syyrian oppositio: Tulitauko lähellä romahtamista

Opposition mukaan Syyrian tulitaukoa on rikottu yli sata kertaa viime päivien aikana. YK:n Syyria-lähettiläs taas sanoo tulitauon enimmäkseen pitäneen.

Ulkomaat
Hallituksen joukkoja kadulla.
Syyrian hallituksen joukot partioivat valtaamansa lämpövoimalan alueella Aleppon laitamilla 21. helmikuuta.George Ourfalian / AFP

Syyrian suurin oppositioryhmittymä HNC sanoo maan hataran tulitauon olevan lähellä romahtamista.

Kyseessä on oppositioryhmittymän toistaiseksi synkin arvio viime lauantaina alkaneesta tulitauosta Syyrian hallituksen joukkojen ja kapinallisten välillä.

HNC:n johtaja Riad Hijab sanoo ryhmittymän julkilausumassa (siirryt toiseen palveluun) torstaina, että hallituksen joukot liittolaisineen ovat vallanneet uusia alueita hyökkäyksillään sekä jatkaneet asuinalueisiin kohdistuvia ilmaiskuja.

Opposition mukaan yli 40 ihmistä olisi kuollut ja lähes sata haavoittunut viime päivien tulitaukorikkomuksissa.

Julkilausuman mukaan Hijab suhtautuu epäilevästi siihen, miten vakavissaan presidentti Bashar al-Assadin hallinto ja sen liittolaiset ovat rauhanneuvottelujen suhteen.

YK:n Syyria-lähettiläs: Tulitauko laajalti pitänyt

YK:n Syyria-lähettiläs Staffan de Mistura arvioi tulitauon pitävyyttä toiveikkaampaan sävyyn. Hän sanoo tulitauon laajalti kestäneen satunnaisista taisteluista huolimatta.

De Mistura arvioi tilannetta osallistuessaan tulitaukoa seuraavan tarkkailuryhmän tapaamiseen torstaina. De Misturan mukaan tulitauko on selvästi vähentänyt väkivaltaisuuksia sekä luonut toiveita Syyrian rauhanneuvottelujen aloittamisesta uudelleen.

Rauhanneuvottelujen on määrä alkaa uudelleen Sveitsin Genevessä ensi viikon keskiviikkona. Neuvottelut keskeytettiin helmikuun alussa, kun taistelut Aleppon kaupungissa ja sen ympäristössä kiihtyivät.

Lähteet: AP, Yle Uutiset