1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n presidentinvaali

Trump puolusti vaaliväittelyssä ristiriitaisia puheitaan: Täytyy pystyä joustamaan

Hyökkäyksistä huolimatta muut ehdokkaat sanoivat tukevansa Trumpia, jos tämä tulee valituksi presidenttiehdokkaaksi. Fox Newsin uutisankkuri Megyn Kelly, jonka vuoksi Trump jätti edellisen väittelyn väliin, pani miljardööriehdokkaan tiukille pakolaispuheista.

Donald Trump on republikaanien ehdokkaista ennakkosuosikki Iowan vaalikokouksessa. Kuva: Larry W. Smith / EPA

Yhdysvaltain republikaanien presidenttikilpaa johtava Donald Trump joutui torstai-illan vaaliväittelyssä puolustamaan muuttuneita mielipiteitään ja ristiriitaisia puheitaan entistä ärhäkämmin.

Väittelyn lopuksi hänen kilpailijansa kuitenkin sanoivat tukevansa republikaanipuolueen lopullista presidenttiehdokasta – myös, jos valituksi tulee Trump.

Trump vastasi Ted Cruzin ja Marco Rubion sekä väittelyn vetäjien hiillostukseen toteamalla, että menestyjä tarvitsee joustavuutta. Ehdokkaat kampittivat toisiaan myös henkilökohtaisuuksiin menevillä loukkauksilla.

– Minulla on hyvin vahva ydin. Mutta en ole koskaan nähnyt menestynyttä ihmistä, joka ei olisi ollut joustava, jolla ei olisi ollut tietynasteista joustavuutta, Trump puolustautui.

Väittelyä vetänyt Fox News-kanavan uutisankkuri Megyn Kelly oli juuri näyttänyt yleisölle pätkiä Trumpin pakolaisia ja Irakin sotaa koskevista kommenteista. Niiden perusteella Trump näytti muuttaneen mieltään yhdessä yössä.

Ensimmäinen väittely supertiistain jälkeen

Detroitissa järjestetty väittely oli ehdokkaiden ensimmäinen kohtaaminen sitten supertiistain, jolloin Trump voitti suurimman osan esivaaleista. Se oli myös ensimmäinen kerta pitkään aikaan, kun Trump joutui vastaamaan Kellyn kysymyksiin. Hän pysyi asiallisena.

Aiemmassa vaaliväittelyssä Kelly kyseli Trumpilta tiukkoja kysymyksiä siitä, miten hän kohtelee naisia. Trump kutsui häntä muun muassa bimboksi ja kieltäytyi osallistumasta Fox Newsin tammikuussa isännöimään väittelyyn sillä perusteella, että kanava suhtautuu ehdokkaisiin epäreilusti.

Torstain väittelyssäkin tosin kuultiin Trumpilta heti alkajaisiksi hyvän maun rajoja koetteleva heitto, kun hän palasi Rubion viimekuiseen väittämään, jonka mukaan Trumpilla olisi pienet kädet.

– Ovatko nämä pienet kädet? Trump kysyi yleisöltä ja nosti kätensä ylös.

– Jos ne ovat pienet, jonkin muunkin täytyy olla pieni. Vakuutan, että ongelmaa ei ole.

Cruz ja Rubio hyökkäsivät

Rubio kritisoi väittelyssä etenkin Trumpin toimintaa liikemiehenä. Hän kyseli, miksi Trump ei siirrä omistamaansa vaatetuotantoa Kiinasta ja Meksikosta Yhdysvaltoihin, jos työpaikkojen luominen on hänelle niin tärkeää.

Cruz puolestaan nosti esiin sen, että Trump on menneisyydessä tukenut johtavien demokraattien, muun muassa Hillary Clintonin vaalikampanjoja.

Vähälle huomiolle jäänyt John Kasich yritti esiintyä lavan aikuisena, joka pystyisi saamaan ääniä myös keskitien demokraateilta. Hän on kuitenkin kaukana muiden republikaanien perässä.

Republikaanien viides ehdokas Ben Carson jättäytyi pois väittelystä, ja hänen odotetaan ilmoittavan pian kampanjansa virallisesta keskeyttämisestä.

Tällä hetkellä Donald Trumpilla on takanaan 329 puoluekokousedustajaa. Cruzilla on 231, Rubiolla 110 ja Kasichilla 25. Republikaanien presidenttiehdokkuuden voittamiseen tarvitaan 1 237 edustajaa.