Avoin paja pelastaa kaupunkilaisen pulasta

Harvassa kerrostalossa on enää tilaa vaikkapa hitsata tai maalata. Jyväskylässä ratkaisuksi tilapulaan on kehitetty kaikille avoin verstas, jonne kuka tahansa voi maksua vastaan mennä nikkaroimaan lähes mitä tahansa.

Kotimaa
Vaneria leikataan kuviosahalla.
Jarkko Riikonen / Yle
Jakoavaimia.
Jenny Huttunen kävi tutustumassa muun muassa sirkkelin saloihin.

Kuntosalin ja kansalaisopiston toimintatavat yhdistävä avoin verstas on uudenlainen paikka kädentaitojen kartuttamiseen. Esimerkiksi jyväskyläläisten Salovaarojen talon ranskalainen parveke kaipaa kaidetta.

– Olen hitsannut kolmekymmentä vuotta sitten kouluaikoina. Ajatushan täällä on, että apua saa kaikkiin laitteisiin. Idea on hyvä ja varmaan on paljon ihmisiä, joilla ei ole tiloja eikä koneita, mutta jotka haluaisivat tehdä kaikenlaista, sanoo Pirjo Salovaara.

Salovaarat ovat rakentaneet tulipalossa tuhoutuneen talon tilalle uutta kotia ja sen tiimoilta puuhaa riittää. Parvekekaide tuskin jää ainoaksi nikkarointiprojektiksi.

Peukalo voi olla keskellä kämmentä

Avoimelle verstaalle voi marssia kuka tahansa lähes milloin vain. Henkilökunta on paikalla tiettyinä aikoina ja ovikortilla pääsee sirkkelöimään vaikka keskellä yötä.

On varmaan paljon ihmisiä, jotka haluaisivat tehdä, mutta ei ole tiloja eikä koneita.

Pirjo Salovaara

Nikkaroimassa voi käydä kerran tai hankkia kuukausilipun. Ohjaaja neuvoo, mikäli nikkaroija tarvitsee laitteiden kanssa apua.

– Ei tarvitse osata mitään. Peukalo voi olla vaikka keskellä kämmentä. Tämmöisiä pajoja ei oikein ole, missä voi lähteä tekemään. Yleensä puuhataan kotiautotalleissa, mutta isommat työt, esimerkiksi hitsaukset eivät sielläkään ehkä onnistu kovin helposti, varsinkin jos asutaan kaupungissa, kertoo konseptin kehittäjä Petri Kuikka, Creater-verstaalta.

Sormeensahaus omalla vastuulla

Verstaalla luonnistuvat niin metalli-, maalaus- kuin elektroniikkatyötkin. Haavereiden välttämiseksi tarjolla on turvakoulutusta. Sorvin, sirkkelin, kolvin ja lehtisahan ääressä ei voi toimia miten sattuu.

– Kaikki on täällä omalla vastuulla. Jokaisella pitää olla oma vakuutus, kun tänne tulee. Meiltä tulee turvakoulutus ja materiaali, mitä tarvitsee siihen, että voi käyttää koneita turvallisesti eikä tule vahinkoja, selvittää Kuikka.

Ensimmäinen avoin verstas avataan viikonloppuna Jyväskylän Seppälään. Suunnitelmissa on laajentaa toimintaa suurimpiin kaupunkeihin.

– Kultakaivos tämä ei ole, mutta paikka pyörii ja pystytään laajentamaan muille paikkakunnille. Tässä haetaan nyt tapaa toimia, sanoo Creater-verstaan kehitysjohtaja Pekka Matinaro, joka kertoo itse puuhailevansa seuraavaksi puuveneen ja lelujen parissa.