Ennakkoluulot ja minä itse -asenne hidastavat verkkoruokakaupan kasvua

Ruokaa voi ostaa verkon kautta jo ympäri Suomea. Esimerkiksi Oulussa toimii kolme verkkoruokakauppaa. Ala on kasvussa, mutta eurot vielä pieniä. Kasvua hidastavat käsitys huonojen tuotteiden saamisesta ja omatoiminen luonne.

Kotimaa
Netin kautta tilatut ruokatavarart kuljetetaan kotiin.
Yle

Ruoan ostaminen verkon kautta on alkanut yleistyä, ja nettiostaminen on mahdollista jo monessa ruokakaupassa.

Oulussa on hiljattain aloittanut kolmas verkossa toimiva ruokakauppa, kun K-market Värttö avasi oman nettikauppansa. Osuuskauppa Arinalla verkkoruokakauppa on ollut toiminnassa Oulussa vuodesta 2010 saakka. Myös M-Market Huonesuolla on nettiruokakauppa.

Kaupan puolella uskotaan vahvasti, että verkko-ostamisesta tulee arkipäivää yhä useammille.

Netin kautta ostaminen varmasti yleistyy.

Antti Siuruainen

– Kun maaseudun palvelut vähenevät ja ikärakenne muuttuu, netin kautta ostaminen varmasti yleistyy, sanoo Osuuskauppa Arinan marketkaupan kenttäpäällikkö Antti Siuruainen.

Myös K-market Värtön kauppias Jari Ritala uskoo verkkokauppaan.

– Prosentteina alan kasvu on ollut Suomessa kovaa, mutta eurot ovat vielä pieniä. Uskon, että se nostaa päätään kun tuntuu, ettei ihmisten arki ainakaan tästä helpota.

Suomalaiset omatoimisia ja ennakkoluuloisia

K-market Värtössä ostoksilla ollut Outi Toivonen ei ollut vielä kuullut kyseisen kaupan nettiostosmahdollisuudesta, eikä ole myöskään koskaan ostanut ruokaa netistä. Hän arvioi suomalaisten olevan vielä liian omatoimisia tilatakseen ruokaa netin kautta.

Ollaankohan me minä itse tekijöitä, joita ei tarvitse auttaa.

Outi Toivonen

– Ollaankohan me semmoisia minä itse tekijöitä, joita ei tarvitse auttaa. Onkohan verkkokauppa liian auttavaista toimintaa. Että minä itse pystyn vielä kävelemään kauppaan ja kenenkään ei tarvitse minulle niitä ruokia tuoda.

Ritala arvelee asiakkailla olevan vielä myös ennakkoluuloja nettikaupan toimivuuden ja sen suhteen, millaista tavaraa kaupasta tilaukseen kerätään. Ritalan mukaan pelko on turha.

– Mieluummin jätän laittamatta, kun että laittaisin huonoa tavaraa. Jos laitat kerran huonoa, toista kertaa tilausta ei enää edes tule.

Noutopalveluna tai kotiinkuljetettuna

K-market Värtön nettiruokakauppa toimii noutopalvelun periaatteella eli asiakas hakee itse hänelle valmiiksi kerätyt tuotteet. Arina toimittaa verkko-ostokset Raksilan Salen valikoimista ja sillä on käytössä sekä noutopalvelu että kotiinkuljetus.

Jos laitat kerran huonoa, toista kertaa tilausta ei tule.

Jari Ritala

Osuuskauppa Arinan marketkaupan kenttäpäällikkö Antti Siuruaisen mukaan varsinkin kotiinkuljetuksella on kysyntää. Arinan verkkokaupalla asiakkaita on useampia kymmeniä päivittäin.

– Verkko-ostokset ovat selvästi tavallisia keskiostoksia suurempia.

Saman havainnon on tehnyt K-market Värtön kauppias Jari Ritala, joka kertoo varsinkin viikonloppuostosten olevan isoja.

Tupakkatuotteita ostaakseen asiakkaan on kuitenkin mentävä kauppaan itse, sillä lain mukaan niitä ei voi myydä verkkokaupan kautta. Myös alkoholin nettimyynnissä on rajoitteita.