Kajaanin linnassa asui vahva nainen – Lucia piti miehensä hengissä ja pelasti historiankirjan

Lucia Grothusen eli vankeudessa miehensä Johannes Messeniuksen kanssa Kajaanissa parikymmentä vuotta. Vielä miehensä kuoleman jälkeen Lucia huolehti tämän elämäntyöstä.

kulttuuri
Kainuun 50 aktiivisinta: Haastattelussa Eeva Mäntymäki aiheena Kajaanin linnan neito
Kainuun 50 aktiivisinta: Haastattelussa Eeva Mäntymäki aiheena Kajaanin linnan neito

Kajaanin linnan naisena voidaan pitää useitakin henkilöitä, mutta todennäköisemmin nimityksellä tarkoitetaan Lucia Grothusenia. Vuonna 1576 syntynyt Grothusen tuli miehensä, Johannes Messeniuksen (siirryt toiseen palveluun), kanssa Kajaaniin vuonna 1616.

– Perinteinen tarina, että miehen perässä, mutta erilaisella höysteellä. Lucialla oli kaksi ongelmaa: ensinnäkin siihen aikaan Ruotsi-Suomessa käytiin katolilaisten ja luterilaisten kesken vähän samanlaista taistelua, jota käydään nyt monissa maissa siiojen ja sunnien kesken. Hän oli enemmän katolilaisten puolella, mutta Ruotsi-Suomi oli luterilaisten puolella, kertoo Kajaanin Matkailuoppaiden tuore opas Eeva Mäntymäki.

Lucian toinen ongelma oli mies, arvelee Mäntymäki.

– Mies oli paitsi hyvin kunnianhimoinen, mutta myös lahjakas ja mitä ilmeisemmin nousukas. Kaikesta päätellen värikäs persoona, joka ei kaihtanut ristiriitoja. Tämän seurauksena Messenius sai maanpetossyytteen ja kuolemantuomion vuonna 1615, joka vaihtui karkotukseen Jumalan selän taakse eli Kajaaniin.

Mutta Lucia epäili, että kruunu yrittäisi häivyttää miehensä kunnian tämän suurtyöstä.

Eeva Mäntymäki

Kajaanissa Messeniuksen perhe oli aluksi kohtalaisen hyvissä oloissa, mutta pian olot alkoivat huonontua. Ilmeisesti perhe päätyi linnan ulkopuolelle mökkiin, johon tarinan mukaan kohosi vesi aina tulva-aikaan.

– Ruoasta oli myös pulaa. Aluksi Lucialla ja Johanneksella oli mukana palvelijoita, lopuksi vain yksi palvelija. Lucia piti käytännössä Johanneksen hengissä, jotta tämä sai kirjoitettua historiankirjansa Scondia Illustratan (siirryt toiseen palveluun).

Kirjasta kunnia oikealle taholle

Eeva Mäntymäki arvelee, että Lucia Grothusen on valittu yhdeksi 50 aktiivisimmasta kainuulaisesta kahdesta syystä.

– Hän käsittääkseni mahdollisti miehensä työskentelyn. Se, että linnassa on voitu kirjoittaa 14-osainen kirja, tuntuu mahdottomalta. Mutta kun se on ollut mahdollista, siinä taustalla on varmasti ollut vaikuttamassa Lucia. Lisäksi Topeliuksen Välskärin kertomuksista löytyy värikäs kohta siitä, kuinka Lucia piti miehensä puolia.

Lucia piti käytännössä Johanneksen hengissä ja mahdollisti se, että tämä kirjoitti historiankirjansa Scondia Illustratan.

Eeva Mäntymäki

Toinen syy on se, että kun Messenius vapautui vuonna 1635, he muuttivat Ouluun. Messenius kuitenkin kuoli jo seuraavana vuonna, ja Ruotsin kruunu olisi halunnut ostaa miehen työn.

– Mutta Lucia epäili, että kruunu yrittäisi häivyttää miehensä kunnian tämän suurtyöstä. Niinpä hän otti kirjan mukaansa Saksaan ja Puolaan eli todennäköisesti pelasti sen, että kirja tunnetaan edelleen Messeniuksen työnä.

Lucia Grothusen kuoli 1640-luvun lopulla Puolassa.

Kajaanin linnan nainen eli Grothusen on yksi niistä viidestäkymmenestä kainuulaisesta, jotka valittiin Kajaanin Nuorkauppakamarin yleisöäänestyksessä kaikkien aikojen aktiivisimmiksi kainuulaisiksi. Yle Kajaani esittelee yhden valitun kerran viikossa vuonna 2016.