Viiniä virsien kanssa kohtuudella: "Älkää juopuko viinistä, sillä siitä seuraa rietas meno"

Virsikirjasta löytyy paljon virsiä, joissa mainitaan viini tai viininviljely. Kajaanissa nämä kaksi asiaa yhdistettiinkin viinibaarissa järjestetyssä illassa.

kulttuuri
Viinilaseja pöydällä.
Katja Oittinen / Yle

Viiniä ja virsiä erottaa kaksi kirjainta, vitsailee kanttori Juha Mikkonen Kajaanin seurakunnasta. Hän laulattaa yleisöä Viiniä ja virsiä -illassa tunnelmallisessa viinibaarissa, ja pöydillä on pieniä annoksia viiniä. Paikalle on saapunut yli 40 eri-ikäistä henkilöä, joille yrittäjä Päivi Huusko välillä kertoo viinin historiasta.

– Myyn viiniä tänä iltana neljän senttilitran annoksina, Huusko kertoo helmikuisena torstai-iltana.

Mikkonen on tuonut baariin kannettavan kosketinsoittimensa, jolla hän säestää virsiä, jotka ovat valikoituneet mukaan illan teemaan liittyen.

– On paljon virsiä, joissa mainitaan viiniköynnös, viininviljely tai viini. Jeesus käytti näitä asioita vertauskuvina, koska viini oli pari tuhatta vuotta sitten yleisempi juoma, arjessa ja juhlassa.

– Viiniä on keskiajallakin kulutettu 12–400 litraa vuodessa henkilöä kohden. Suomessa ehtoollisviiniä kuluu vuodessa 18 000 pulloa ja sitä tarjoillaan ehtoollisella ruokalusikallisen verran, Huusko tietää kertoa.

Virsikirja.
Virsikirjasta löytyy useita virsiä, joissa mainitaan esimerkiksi viininviljely.Katja Oittinen / Yle

Historiallisesta näkökulmasta viinit ja virret kuuluvat yhteen.

– 6 000–7 000 vuotta sitten viininviljely levisi Kaukasukselta ensin Lähi-itään ja Kreikan sekä Rooman kautta Eurooppaan. Hyvä alue viljellä viiniä on 30. ja 50. leveyspiirin välillä, joten Suomessa tehdäänkin lähinnä marjaviiniä. Kuten Valamon luostarissa, jonka viiniä käytetään esimerkiksi ehtoollisilla, Päivi Huusko kertoo.

Ohjeita Raamatusta

Pari vuotta sitten apulaisoikeusasiamies antoi vastauksensa kantelussa, jossa kysyttiin, onko kirkolla anniskelulupaa. Ehtoollisen jakoon ei kuitenkaan Valviran mukaan sovelleta alkoholilakia. Raamatusta tosin löytyy kanttori Juha Mikkosen mukaan omat ohjeensa viinin nauttimiseen.

– Raamatussa sanotaan, että älkää juopuko viinistä, sillä siitä seuraa rietas meno. Viesti on, että jos nauttii liikaa niin joutuu ongelmiin. Raamatusta löytyy myös viininviljelyyn liittyviä ohjeita.

Ihmisiä Viiniä ja virsiä -illassa.
Viiniä ja virsiä -ilta keräsi yli 40 päisen yleisönKatja Oittinen / Yle

Myös entisaikaisista jokamiehenoikeuksista kerrotaan Raamatussa viiniin liittyen.

– Ystävän viinitarhasta saa poimia rypäleitä suuhunsa, mutta ei astiaan. Mooseksen ja Jesajan kirjoissa on myös ohjeita viininviljelyyn ja viinin käyttöön, Päivi Huusko kertoo.