1. yle.fi
  2. Uutiset

Itä-Ukrainan vaalien järjestämisestä ei päästy sopuun

Ukrainan ulkoministerin mukaan alueen turvallisuustilanne pitää saada kuntoon, ennen kuin vaalit voidaan järjestää.

Ulkomaat
Ulkoministerit poseeraavat rivissä.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov (vas.), Ukrainan Pavlo Klimkin, Ranskan Jean-Marc Ayrault ja Saksan Frank-Walter Steinmeier poseerasivat kuvaajille ennen kokoustaan Pariisissa 3. maaliskuuta.Etienne Laurent / EPA

Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan ulkoministerit eivät päässeet torstain kokouksessaan sopuun Itä-Ukrainan vaaleista. Kokouksen tavoitteena oli vauhdittaa viime vuonna Minskissä sovitun rauhansuunnitelman toteuttamista.

Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault kutsui Pariisin kokousta askeleeksi eteenpäin. Hän sanoi ministerien olleen samaa mieltä siitä, että vaalit pitäisi saada järjestettyä kesäkuun loppuun mennessä. Ayrault'n kollegat olivat kuitenkin kommenteissaan pessimistisempiä.

Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin piti kiinni siitä, että vaaleja ei voida pitää, ennen kuin kahakat Venäjä-mielisiä separatisteja vastaan on saatu kokonaan loppumaan.

– Meidän täytyy pystyä varmistamaan, että nämä vaalit voidaan järjestää turvallisesti, Klimkin sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ukrainan mukaan Venäjä ei suostunut kokouksessa perusteellisiin neuvotteluihin Ukrainan itärajan valvonnan parantamisesta. Venäjän mukaan Ukraina taas esti sovun vaalipäivästä, kertoo uutistoimisto Tass.

Ukraina ei ole saanut säädettyä vaalilakia, joka tarvittaisiin, jotta vaalit saataisiin järjestettyä vuoden puoliväliin mennessä. Ukrainan hallituksen on arvioitu pelkäävän, että Venäjä käyttäisi äänestystä hyväkseen koko maan epävakauden lisäämiseksi.

Lähteet: AFP, AP, Tass

Lue seuraavaksi