1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pohjois-Korea antoi ymmärtää olevansa valmis käyttämään ydinasetta – asiantuntijat epäilevät

Maan johtaja Kim Jong-un määräsi, että Pohjois-Korean on oltava valmis käyttämään ydinasetta milloin tahansa. Määräys on reaktio YK:n pakotteisiin.

Kim Jong-Un seurasi sotaharjoitusta Pohjois-Koreassa. Kuva: KCNA / EPA

Pohjois-Korea vihjasi perjantaina valmiudestaan käyttää ydinaseita milloin tahansa. Viesti on tulkittu reaktioksi YK:n langettamiin pakotteisiin maata vastaan.

Ydinaseriisunnan asiantuntija, vihreiden poliitikkona tunnettu Tarja Cronberg arvioi ydinaseiden nousseen pitkästä aikaa maailmanlaajuiseen keskusteluun. Hän ei usko, että Pohjois-Korea todellisuudessa käyttää ydinaseita.

Ylen pitkäaikainen ulkomaantoimittaja Song-Hak Ra puolestaan kertoi Ylen aamu-tv:ssä, että USA:n, Etelä-Korean ja Japanin mukaan Pohjois-Korealla ei ole ehkä vielä teknistä valmiutta toteuttaa uhkauksiaan.

– Mutta semmoinen saattaa tulla, koska ydinaseet kehittyvät koko ajan Pohjois-Koreassa - ja varsinkin ohjukset, joihin voidaan asettaa yhä pienempiä ydinlatauksia.

Pohjois-Korealle ydinaseiden käyttövalmiuden määrännyt Kim Jong-un puhui tällä kertaa ennaltaehkäisevistä iskuista. Song-Hak Ra arvioi, että ennaltaehkäisevästä iskusta puhuminen on maan johtajalle poikkeuksellista.   

– Siitä ei ole ennen puhuttu. Mutta se heijastaa myös USA:n puheita. USA on puhunut ennaltaehkäisevistä iskuista Pohjois-Koreaan.

Ydinaseiden käytöllä uhalilu ei sen sijaan ole Pohjois-Korealle uutta. Ensimmäisen kerran Kim Jong-un uhkaili ydinaseilla jo vuonna 2013.

– Sillä kertaa hän uhkasi Yhdysvaltoja suoraan mannertenvälisellä ohjuksella, ydinaseiskulla läntiseen USA:han. Silloinkaan ei uskottu, että Pohjois-Korea oikeasti pystyy toteuttamaan uhkauksiaan, Song-Hak Ra kertoo.

Cronberg: Nyt olisi tärkeää neuvotella

Cronberg toivoo kansainvälisen yhteisön pyrkivän uhkauksen myötä neuvotteluihin Pohjois-Korean kanssa.

– Kansainvälisen yhteisön pitäisi nyt aloittaa neuvottelut Pohjois-Korean kanssa. Tässä on aikaisemmin ollut kuuden maan neuvotteluryhmä, mutta neuvottelut ovat olleet jäissä pitkään ja nyt olisi tärkeää neuvotella, Cronberg arvioi.

YK:n pakotteet voidaan poistaa, jos Pohjois-Korea luopuu ydinaseista ja ydinaseohjelmastaan. Ydinsulkusopimus kieltää maita kehittämästä tai hankkimasta ydinaseita. Pohjois-Korea ei ole liittynyt sopimukseen.

– Nyt pitäisi neuvotella, millä ehdoin Pohjois-Korea tulisi mukaan, Cronberg vaatii.

Kiinan intressit uhattuna

Pohjois-Korean naapurimaa Etelä-Korea ilmoitti aamulla aloittavansa viralliset neuvottelut yhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa. USA on aiemmin esittänyt rakentavansa ohjuspuolustusjärjestelmän Etelä-Koreaan. Cronberg arvioi neuvottelujen kismittävän Kiinaa.  

– Kiinan intresseissä on, että tällaista ohjuspuolustusjärjestelmää ei rakenneta, koska se heikentää Kiinan ydinasepelotetta suhteessa USA:han.

Song-Hak Ra ei ihmettele, miksi pakotteet tehoavat Pohjois-Koreaan niin heikosti.  90 prosenttia Pohjois-Korean viennistä ja kaikesta kaupasta kulkee hänen mukaansa Kiinan kautta. Kiina neuvotteli pakotteista seitsemän viikkoa Yhdysvaltojen kanssa. Se sai sopimukseen varsin väljän muotoilun.

– Kiina sanoi, että me emme ota vastaan malmia tai hiiltä niin kauan, kun se ei vahingoita Korean kansaa, Song-Hak Ra kertoo.

Varsinaisesti Pohjois-Korean uhkaukset eivät kohdistu vain esimerkiksi Yhdysvaltoja vastaan. Song-Hak Ra arvioi, että ensisijaisesti maan johtaja Kim Jong-un puhuu omalle kansalleen ja pönkittää uhkauksilla omaa valtaansa.