1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaipolan paperitehtaan jätevedenpuhdistamon putkissa vikaa – vesistökuormitus kasvanut

UPM:n Kaipolan paperitehtaan jätevesiä ei ole saatu puhdistettua ympäristöluvan edellyttämällä tavalla. Syynä on viallisiksi osoittautuneet ilmastusaltaan putket.

Kotimaan uutiset
UPM Jämsänkoski
YLE Keski-Suomi

Kaipolan paperitehtaan biologisen puhdistamon ilmastusaltaan putket uusittiin viime syksynä. Remontti ei onnistunut toivotusti.

– On ilmennyt, että putket ovat katkeilleet. Tästä on seurannut se, että happi on jakautunut altaisiin epätasaisesti. Biologinen prosessi on kärsinyt hapenpuutteesta, minkä takia puhdistusprosessi ei ole toiminut kunnolla, kertoo tehtaanjohtaja Markku Taavitsainen.

Vika huomattiin kuukausittaisessa seurannassa, kun orgaanisen aineksen pitoisuudet kasvoivat puhdistetussa jätevedessä.

On ilmennyt, että putket ovat katkeilleet.

Markku Taavitsainen

– Biologisessa prosessissa bakteerit hajottavat liuennutta orgaanista ainesta, mutta hapenpuutteen takia ne eivät ole pystyneet sitä tekemään riittävän hyvin. Vesi on siis puhdistettua, mutta puhdistamon toiminta ei ole ollut täydellistä, Taavitsainen tarkentaa.

Tilanne on muuttunut pikkuhiljaa huonommaksi ja helmikuussa kuormitus ylitti ympäristöluvan salliman tason. Vika on kuitenkin paikannettu ja Taavitsaisen mukaan se saadaan korjattua tänään. Häiriöstä toipuminen vie kuitenkin aikaa.

– Tässä tapauksessa viikko on lyhyt aika eli puhutaan viikoista.

Myös hintalappu on kova. Taavitsainen arvioi, että korjaukset maksavat satojatuhansia euroja. Lisäksi tehtaan tuotantoa on jouduttu rajoittamaan häiriön takia.

Vesistökuormituksen lisäksi viasta on aiheutunut hajuhaittoja tehtaan läheisyydessä. UPM:n Kaipolan tehdas sijaitsee Jämsänjokilaaksossa, Päijänteen rannalla.

Markku Taavitsaista haastatteli Marja Hyttinen.

Lue seuraavaksi