1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmarisen Kiander kiittelee yhteiskuntasopimusta: Kilpailukyky kohenee nyt pikkuhiljaa

Tavoitteena oli viiden prosentin alennus työvoimakuluihin, nyt luvassa on 3,7 prosenttia, sanoo Ilmarisen taloudesta ja eläkepolitiikasta vastaava johtaja historiallisesta kilpailukykysopimuksesta. Vuonna 2020 koossa voi olla kymmenen prosentin kuluvähennys.

talous
Vakuutusyhtiö Ilmarisen eläkepolitiikasta vastaava johtaja Jaakko Kiander.
Eläkevakuuttaja Ilmarisen johtaja Jaakko KianderMikko Käkelä / Ilmarinen

Eläkevakuuttaja Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander kiittää työvoimakustannuksia pikkuhiljaa alentavaa yhteiskuntasopimusta ja kuvaa sitä monin tavoin historialliseksi.

– Sopimuksen kauaskantoisia muutoksia ovat paikallisen sopimisen lisääminen ja luopuminen keskitetyistä palkkaratkaisuista, kirjoittaa Kiander blogissaan. (siirryt toiseen palveluun)

Kianderin mukaan ratkaisu, jota SAK ei vielä ole hyväksynyt, on varsin lähellä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kesällä asettamia kunnianhimoisia tavoitteita. Tavoitteena oli viiden prosentin alennus työvoimakuluihin, nyt luvassa on 3,7 prosenttia, sanoo Ilmarisen taloudesta ja eläkepolitiikasta vastaava johtaja.

Sopu ei ole pika-apu, sillä se vaikuttaa yritysten kuluihin vasta ensi vuoden alusta, huomauttaa Kiander. Sen jälkeen kustannustaso alenee asteittain vuoteen 2020 asti. Tuolloin koossa voi olla jopa kymmenen prosentin vähennys kustannuksiin, jos palkkamaltti jatkuu, hän uskoo.

– Hidas eteneminen on yleisesti arvioitu parhaaksi vaihtoehdoksi, koska kotitaloussektorin tulokehitykseen ei haluta aiheuttaa jyrkää alenemaa.

Lue seuraavaksi