Koe uusi yle.fi

Naapurikunnat viilaavat reviirejään – pala Sipoota siirtymässä Vantaan puolelle

Kuntarajan siirtäminen on Helsingin seudulla harvinaista, mutta ei aivan tavatonta. Viimeksi reviirejä tarkistettiin Espoon ja Vihdin kesken.

Kotimaa
Vaakuna Vantaan kaupungintalon seinässä.
Vantaa saattaa saada pian palasen Sipoota itselleen.Yle

Vantaan pinta-ala saattaa pian laajentua varsin erikoisella tavalla. Pienehkö pala Sipoota nimittäin aiotaan muuttaa osaksi Vantaata kuntarajaa siirtämällä.

Kuntarajan siirtoa hakee sipoolaispariskunta, jonka kiinteistö sijaitsee aivan Sipoon ja Vantaan rajalla Pohjois-Nikinmäessä.

Pariskunta haluaa siirtää rajaa käytännön syistä. Hakemuksen mukaan ainoa kulkutie heidän tontilleen on Vantaan puolella ja palvelut Vantaalla Sipoota lähempänä.

Pariskunnan lähes kaikki tarvitsemat palvelut Sipoossa sijoittuvat yli kymmenen kilometrin päähän Nikkilään. Vantaalla ne olisivat vain muutaman kilometrin päässä.

Kunnallistekniikkakin tulee pariskunnan kiinteistöön Vantaan kaupungilta, vaikka maat sijaitsevat virallisesti Sipoon puolella. Myös posti jaetaan taloon Vantaan postipiirin kautta, vaikka kunta on eri.

Vantaan kaupunginhallituksen hyväksymän lausunnon mukaan kaupunki ei vastusta hakijoiden esitystä. Asiaan ottaa vielä kantaa kaupunginvaltuusto maanantaina.

Varsinaisesti asiasta päättää valtioneuvosto sen jälkeen, kun myös Sipoota on kuultu.

Kuntarajan siirtäminen on Helsingin seudulla harvinaista, mutta ei aivan tavatonta. Viimeksi reviirejä viilattiin Espoon ja Vihdin kesken kesäkuussa 2015.

Silloin vihtiläismies sai siirrettyä tonttinsa Espoon puolelle lähes rajakahakaksi äityneen nokittelun jälkeen.