Koe uusi yle.fi

Pankinjohtaja: Maanviljelijöitä tullaan vastaan, muttei voida joustaa loputtomiin

Yle kertoi eilen maatilasta, jolta on maksuvaikeuksien takia katkaistu sähköt. Maatilojen talousvaikeudet ovat tuttuja maaseutupankin tiskillä: keskusteluja lainanlyhennysten lykkäämisestä käydään usein.

Kotimaa
Kolikoita laskupinon päällä
Yle

Pihtiputaan Osuuspankin toimitusjohtaja Vesa Isosalon mukaan maanviljelijöiltä on tullut yhteydenottoja talousvaikeuksien vuoksi jo viime vuoden puolelta alkaen. Rahoitusvaikeuksia ratkotaan yhä tasaiseen tahtiin.

Isosalo sanoo, että suurin osa heidän maatila-asiakkaistaan on ollut liikkeellä hyvissä ajoin eli ottanut pankkiin yhteyttä ennen kuin tilanne on riistäytynyt käsistä.

Suurin huoli on niillä tiloilla, jotka ovat vasta investoineet.

Pankinjohtaja Vesa Isosalo

– Viljelijät ovat olleet yhteyksissä ja ovat yhä. Mitään piikkiä ei ole tällä viikolla ollut.

Pankinjohtajakin tietää, että alan taloustukaluuden taustalla ovat viime aikoina olleet erityisesti maidon hinnanalennus ja tukien maksatuksen viivästyminen.

– Lainojen lyhennysten siirrot ovat olleet yleisimpiä toimia. Myös lainojen yhdistelemisiä on katsottu ja keskusteltu uusista maksusuunnitelmista.

Isosalon mukaan hankalin tilanne pohjoisessa Keski-Suomessakin on maidontuottajilla.

– Suurin huoli on niillä tiloilla, jotka ovat vasta investoineet, kahden kolmen vuoden sisällä rakentaneet vaikka uuden tuotantolaitoksen.

Lähivuodet ratkaisevat paljon

Suoranaisia konkurssiuhkia ei ole Isosalon tietoon toistaiseksi tullut.

– Niitä ei meillä ole vielä näköpiirissä, mutta tämän vuoden jälkeen tiedetään tarkemmin, miten tilat ovat sopeutuneet hinnanmuutoksiin ja maksatusten muutoksiin, se ratkaisee paljon.

Jos arki ei lähde tilalla toimimaan, niin rahoituksen suhteen tulee jossain vaiheessa deadline.

Pankinjohtaja Vesa Isosalo

Isosalo toteaa, että hankalissa tilanteissa pankin puolelta joustoa löytyy tiettyyn rajaan saakka.

– Ensisijaisesti joustamme, mutta emme loputtomiin. Pelkkien pankin joustojen varaan tila ei voi laskea. Jos arki ei lähde tilalla toimimaan, niin rahoituksen suhteen tulee jossain vaiheessa deadline. Vielä ei ole sellaista näköpiirissä, pankinjohtaja linjaa.

Rajoja pankin joustovaralle asettaa Isosalon mukaan myös EKP:n kautta tulleet säännökset riskienhallinnasta.

– Viljelijöillä ja erityisesti maitotiloilla on tosi iso huoli tulevaisuudesta – siitä, miten maidon hinta kehittyy ja miten kulutaso saadaan pidettyä oikealla tasolla. Jos hankalimmassa jamassa olevat tilat eivät pysty sopeutumaan, niin kahden kolmen vuoden sisällä nämä merkit tulevat ilmi.

Vesa Isosaloa haastatteli Marja Hyttinen