Professori Nokian Renkaiden pomojen optiomyynneistä: Pahalta näyttää

Veroprofessori Heikki Niskakangas pitää Nokian Renkaiden johtokunnan jäsenten optioiden myyntiä epäilyttävänä. Helsingin Sanomat kertoi tänään, että johtokunnan jäsenet myivät 600 000 euron optiot ennen rengasvilpin tulosten julkistusta.

talous
Aalto-yliopiston professori Heikki Niskakangas.
Aalto-yliopiston professori Heikki Niskakangas.Yle

Nokian Renkaiden johtokunnan jäsenten päätös myydä optionsa ennen kuin yhtiö tunnusti rengasvilpin testeissä näyttää pahalta, sanoo Aalto-yliopiston vero-oikeuden emeritusprofessori Heikki Niskakangas.

Niskakankaan mukaan myyntipäätös näyttää huonolta niin eettisesti kuin lainsaädännöllisestikin.

– Sisäpiiri ei saisi kaupoissaan käyttää hyödyksi sisäpiiritietoa, Niskakangas sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa

Yhdeksän Nokian Renkaiden johtokunnan jäsentä myi optionsa ennen kuin yhtiö julkisti syyllistyneensä rengasvilppiin testeissä. Heti vilppitunnustuksen jälkeen yhtiön osakekurssi laski jyrkästi ja optioiden arvo putosi puoleen.

"Onko palkittu hiljaisuudesta?"

Niskakankaan mukaan on selvää, että rengasvilppi on tuonut merkittävästi rahaa yhtiön kannustinjärjestelmän piirissä olleille. Hän huomautti, että Nokian Renkaissa myös alemman tason johtajia oli mukana optiojärjestelmässä.

– Se on hiukan poikkeuksellista. Siinä tulee mieleen, että onko palkittu hiljaisuudesta. En tiedä, onko näin, mutta tällainen epäilys herää, että on sitoutettu.

Nokian Renkaat tunnusti helmikuussa lähettäneensä vuosien ajan rengastesteihin paranneltuja renkaita.