1. yle.fi
  2. Uutiset

Autoa kolhittiin ja tekijä pakeni – vahinko voi mennä omistajan piikkiin

Liikennevakuutuskeskuksen mukaan tyypillinen tilanne on, että autoja kolhitaan kaupan parkkipaikalla, eikä kolaroijaa löydy mistään. Liikennevakuutus ei korvaa ilkivaltaa, jossa tekijää ei saada kiinni.

liikenne
Pieni peltikolari  henkilöauton etukulmassa
Heikki Rönty / Yle

Huomasitko kaupan parkkipaikalla, että autoosi on ilmaantunut kolhu, mutta tekijää ei näy mailla halmeilla ja sinulla on pelkkä liikennevakuutus?

– Tällaiset vahingot menevät ajoneuvon omistajan omaan piikkiin. Tällaisiin riskeihin voi ja pitääkin varautua vapaaehtoisilla vakuutuksilla eli ajoneuvovakuutuksilla, joista ajoneuvon omistaja voi hakea korvausta, sanoo liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu.

Liikennevakuutuskeskukseen ilmoitetaan vuosittain muutamia satoja tapauksia, joissa autoa on kolhittu ja tekijää ei tiedetä.

– Auton omistajalle voi tulla yllätyksenä, että liikennevakuutus ei korvaa toisen aiheuttamaa vääryyttä, sanoo Tuulensuu.

Auton omistajalle voi tulla yllätyksenä, että liikennevakuutus ei korvaa toisen aiheuttamaan vääryyttä.

Antti Tuulensuu

Monesti tekijä kuitenkin jää paikalle, mutta silloin omistaja ei välttämättä hoksaa ottaa yhteystietoja ylös, joka taas hankaloittaa henkilön löytymistä jälkikäteen.

– Vahinkoa aiheuttaneen yksilöintitiedot kannattaa ilman muuta ottaa myös ylös, kuten rekisterinumero, ajoneuvon merkki ja malli. Sitten omaisuuden omistaja on suhteellisen turvallisilla vesillä vahingon jatkoselvittelyn suhteen, summaa Tuulensuu.

Lue seuraavaksi