1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Anvia pyrkii laajentumaan kansalliseksi operaattoriksi

Teleoperaattori Anvia aloittaa kuituverkkojen rakentamisen Suomen kasvukeskuksiin ja pyrkii laajentumaan kansalliseksi operaattoriksi. Yhtiö odottaa tämän vuoden liikevaihtonsa kasvavan vain vähän ja laajentaa siksi teleliiketoimintaansa myös nykyisen toimialueen ulkopuolelle.

Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Anvia on tällä hetkellä Suomen neljänneksi suurin teleoperaattori, jolla on omia kuituverkkoja Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan maakunnissa. Nyt yhtiöllä on tavoitteena laajentuminen kansalliseksi operaattoriksi ja Anvia ryhtyy rakentamaan kuituverkkoja suomalaisiin kasvukeskuksiin.

– Mobiiliverkot eivät riitä tietoliikenteen rajuun kasvuun, kun digitaaliset palvelut ja liikkuvan kuvan välittäminen lisääntyvät. Suomen kolme suurta operaattoria panostavat pääasiassa mobiiliverkkoon ja monilla tiheäänkin asutuilla alueilla ei yksinkertaisesti ole saatavissa nopeita kiinteän verkon liittymiä, vaikka kysyntää olisi, toteaa Anvian toimitusjohtaja Mika Vihervuori.

Vihervuoren mukaan esimerkiksi Helsingissä asukkaat ovat itse perustaneet verkko-osuuskuntia kuituliittymien rakentamiseksi.

– Suomalaisilla kuluttajilla ja organisaatioilla on tarve saada kuituverkon tuomat edut. Haluamme vastata kysyntään ja laajentaa palveluamme, toteaa Vihervuori.

Kasvua saadakseen Anvia pyrkii laajentumaan uusille alueille ja Vihervuoren mukaan Anvia seuraa edelleen myös Ruotsin markkinoita ja kasvumahdollisuuksia siellä.

Findasta kumppani

Laajentumisen mahdollistamiseksi Anvia Oyj on sopinut Finda Oy:n kanssa järjestelystä, jonka myötä Finda Oy:stä tulee Anvia Telecom Oy:n osakkeenomistaja 42 prosentin osuudella. Vastikkeeksi Finda suuntaa osakeannin Anvia Oyj:lle.

Järjestelyn toteutumisen jälkeen Anvia Oyj omistaa 13 prosenttia Findasta, joka on ICT-alan kehittämiseen, omistamiseen ja siihen liittyvään sijoitustoimintaan erikoistunut konserni. Kaupan arvo on noin 50 miljoonaa euroa.

– Finda tuo merkittävää osaamista ja voimavaroja Anvia Telecomin kasvustrategian toteuttamiseen, sanoo Anvian hallituksen puheenjohtaja Bengt Beijar, jonka mukaan on mahdollista, että mukaan tulee jatkossa muitakin kumppaneita.

Järjestelyn toteutuminen edellyttää Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksyntää.

Yritysosto kasvatti liikevaihtoa

Anvian tilinpäätöstiedotteen mukaan Anvia-konsernin konsernin liikevaihto kasvoi viime vuonna 130,7 miljoonaan euroon, kasvua edellisvuoteen oli 23,5 prosenttia. Liikevaihtoa kasvatti laajentuminen Ruotsiin. Konserni osti hyvää tulosta tekevän AB Sappan.

Yritysosto kasvatti huomattavasti konsernin liikevaihtoa sekä toi Anvian tv-liiketoimintaan lisää volyymiä. Anvia toimittaa nyt tv-palveluita yli 500 000 kotitalouteen ja yli miljoonalle kuluttajalle.

Anvia teki viime vuonna liikevoittoa 1,8 miljoonaa euroa, joka on lähes puolet vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Anvian hallitus esittää yhtiökokoukselle, että osinkoa maksetaan 80 euroa osakkeelta.