Ruokabloggari suosii terveellistä ruokaa – mutta ei maun kustannuksella

Jo kuuden vuoden ajan suosittua Kokit ja potit –ruokablogia pitänyt oululainen Hannele Hyvärinen kertoo olevansa kultaisen keskitien kulkija, mitä ruokaan tulee.

Kuva: Johanna Myllymäki

Hyvärisen kohdalla intohimo ruokaan syttyi jo lapsena. Lapsuudenkodissa myös lapset olivat tervetulleita keittiöön ja Hyvärinenkin pääsi mukaan ruuanlaittoon jo pikkutytöstä lähtien.

– Ne asiat, mitä on saanut tehdä lapsena ja mitkä ovat tuottaneet silloin iloa, ilahduttavat monesti vielä aikuisenakin, Hyvärinen sanoo.

Tavallinen kotiruoka ja puhdas ruoka ovat parasta, mitä voimme syödä.

Hannele Hyvärinen

Ruuan terveellisyyden suhteen Hyvärinen tunnustaa olevansa keskitien kulkija.

– Äiti on aina pitänyt tärkeänä sitä, että ruoka on hyvää ja terveellistä. Minustakin on tärkeää, että ruokapöydässä on paljon kasviksia ja monipuolista hyvää ruokaa. Harvoin kuitenkaan lähden mukaan mihinkään trendikkäisiin ruokavaliomuutoksiin, vaan tavallinen kotiruoka ja puhdas ruoka ovat parasta, mitä voimme syödä.

Hyvärinen paljastaa myös olevansa intohimoinen keittiöpuutarhuri. Oman talon pihalla kasvatetaan porkkanoita ja herneitä sekä kasvihuoneessa tomaattia ja kurkkua.

– Kynsien alla on multaa aina maaliskuusta marraskuuhun, Hyvärinen nauraa.

Suupalan kokoinen matumatka maailmalle

Hannele Hyvärinen on pitänyt jo kuuden vuoden ajan suosittua Kokit ja potit –ruokablogia (siirryt toiseen palveluun). Kiinnostus ruokaan kasvoi myös kirjaksi, kun Hyvärisen ja Johanna Myllymäen kirja Suupaloja! Pikkuruokia ja naposteltavaa maailmalta julkistettiin perjantaina Helsingissä.

Kirjassa tehdään makumatka ympäri maailman Skandinaviasta aina Lähi-itään ja Etelä-Amerikkaan. Hyvärisen oma suosikki erilaisten ruokakulttuurien joukosta on kotoinen Skandinavia.

– Suomalaisten reseptien lisäksi lähellä sydäntä on Kaakkois-Aasia, jotka ovat varmasti tuttuja myös monelle muulle.

Nimensä mukaisesti kirja pitää sisällään reseptejä, joiden avulla tehdyt ruuat voi syödä käsin. Sormiruoka käsitteenä on Suomessa vielä hieman outo, mutta ne ovat Hyvärisen herkkua.

– Niiden reseptejä on myös toivottu eniten blogissa. Suomenkielistä pikkuruokakirjallisuutta on vielä aika vähän, ja siksi halusimme tehdä tämän kirjan.

Sormiruoka on bloggarin herkkua

Sormiruuan tuntemattomuuden Hyvärinen arvelee johtuvan tavasta, jolla ruokaa on totuttu meillä tekemään.

– Meillä on tehty pitkään ruokaa isoissa padoissa, mikä on ihana tapa sekin. Sen sijaan Välimeren maissa ja monessa muussakin ruokakulttuurissa pikkuruuat ovat isossa roolissa. Esimerkiksi espanjalaiset tapakset tai Lähi-idän mezet ovat upeita ruokia, joista syntyy kokonaisia aterioita, Hyvärinen muistuttaa.

Välimeren maissa ja monessa muussakin ruokakulttuurissa pikkuruuat ovat isossa roolissa.

Hannele Hyvärinen

Pienet ruoka-annokset, jotka syntyvät suhteellisen helposti ja lyhyessä ajassa ovat hyvä tapa tutustua muiden maiden ruokakulttuureihin.

– Olen yrittänyt pitää kirjan reseptit aika suoraviivaisina ja suurin osa kaikista raaka-aineista löytyy ihan tavallisista ruokakaupoista täällä pohjoisessakin.

Arkiruokaa suupalat eivät välttämättä ole ainakaan Hyvärisen perheessä.

– Makaronilaatikko ja jauhelihakeitto ovat tosi hyviä kotiruokia, Hyvärinen nauraa.

– Mutta kun tulee vieraita tai halutaan viettää vähän erityisempää iltaa, teen mielelläni suupalan kokoista syötävää. Ne ovat meidän herkkuja.

Ruoka jakaa mielipiteitä

Hyvärinen arvioi, että Suomessa syödään varsin terveellisesti.

– Aikaisemmin sitä on tietysti rajoittanut se, että vihannesten saanti talvella on ollut vähäistä. Nythän mikä tahansa vihannes tai hedelmä on tuotavissa meille oikeaan aikaan satokauden aikana ja sitä myötä hedelmien ja kasvisten käyttö on lisääntynyt ihan tutkimustenkin mukaan.

Blogit ovat tulleet jäädäkseen ruokakulttuurin keskustelu- ja kehittämiskanavana.

Hannele Hyvärinen

Hannele Hyvärinen kertoo seuraavansa itse tarkkaan kasvisten saatavuutta satokauden mukaan.

– Itse käytän apuna satokausikalenteria, jonka avulla myös ulkomaiset vihannekset voi syödä oikeaan aikaan, kun ne ovat parhaimmillaan, mutta myös edullisimmillaan.

Ruoka herättää paljon intohimoja ja jakaa ihmisiä nykypäivänä voimakkaasti. 

– Ruoka on paljon esillä niin televiossa kuin sosiaalisessa mediassakin. On paljon ruokaa käsitteleviä televisio-ohjelmia, julkkiskokkeja ja toisaalta ruokaan liittyviä asioita on helppo jakaa somessa. Myös blogit ovat tulleet jäädäkseen ruokakulttuurin keskustelu- ja kehittämiskanavana, Hyvärinen summaa.

Hyvärisen oma blogi, Kokit ja potit, on tapa ilmaista itseä ja jakaa Hyvärisen itsekehittämiä reseptejä.

– Lukijat ovat ilman muuta blogin suola, eihän siinä olisi mitään järkeä ilman heitä. Heiltä tulee yleensä parhaat ideat siitä, mitä muihin kotikeittiöihin tarvitaan, Hyvärinen kiittelee.