Koe uusi yle.fi

Uusi dokumentti paljastaa Venäjän laajentaneen vaikuttamistoimintaa Baltiassa – uusin ase perhearvot

Venäjä-mieliset ovat löytäneet kumppanin latvialaisista konservatiivipoliitikoista ja -järjestöistä.

Yle maailmalla: Riika
latvialainen tutkiva toimittaja Inga Springe.
Latvialainen tutkiva toimittaja Inga Springe.Marjo Näkki / Yle

Riika

Vuosia Venäjän vaikutustoimintaa Baltiassa penkonut tutkiva toimittaja Inga Springe kertoo Venäjän ottaneen käyttöön myös perhearvot. Lännestä puhutaan nyt pedofiilien ja homojen mellastuspaikkana.

Springe on uuden yhteisbaltialaisen dokumenttielokuvan Master Plan (Yleiskaava) toimittaja. Dokumentti sai ensi-iltansa Riiassa torstaina. Se kertoo Venäjän vaikutustoiminnasta Baltiassa ja muualla Euroopassa.

Yleiskaava-dokumenttielokuvan traileri.

– Haluamme painottaa dokumentissamme sitä, että mikään ei ole leikin asia, vaan kaikki pitää ottaa tosissaan, Springe kertoo.

Hän on tutkinut jo vuosia Venäjän vaikutustoimintaa Baltiassa. Hän on myös yhteisbaltialaisen tutkivan toimittajaryhmän Re:Baltican perustaja.

Springe jakaa Venäjän vaikutustoiminnan kolmeen eri ryhmään: Kremlin ohjailemaan mediaan, venäläismielisiin poliitikkoihin sekä mahdollisesti Venäjältä rahaa saaviin kansalaisjärjestöihin. Kaikki nämä ovat aktiivisia Baltiassa.

Springen mukaan latvialaiset suhtautuvat liian heppoisesti yleisesti tunnettuihin venäjämielisiin aktivisteihin.

Näemme, että heillä on jo nyt todellinen vaikutus Latvian politiikkaan.

tutkiva toimittaja Inga Springe

– Pidämme heitä vitsikkäänä marginaali-ilmiönä, mutta sitten he ilmaantuvat ulkomaisiin tiedotusvälineisiin kertomaan, miten Latvia aikoo lähettää armeijan naisia ja lapsia vastaan, tai he ovat kansainvälisinä vaalitarkkailijoina Krimillä ja sanovat, että vaalit ovat lailliset. Silloin heillä on jo virallinen rooli, Springe kuvaa.

”Kuka voisi vastustaa perhearvoja?”

Uusin ilmiö on perinteisiä perhearvoja korostava liikehdintä, joka on saanut aikaan äkkiseltään erikoisia yhteenliittymiä. Kremlimieliset ovat löytäneet kumppanin latvialaisista konservatiivipoliitikoista ja -järjestöistä.

Taustalla on presidentti Putinin vuonna 2013 allekirjoittama laki, joka kieltää homoseksuaalisen propagandan levittämisen.

– Näemme, että heillä on jo nyt todellinen vaikutus Latvian politiikkaan, koska opetuslakia on muutettu niin, että ”moraalitonta” oppimateriaalia ei saa enää käyttää, Springe sanoo.

Latvian uuden opetuslain puolesta äänestivät viime vuonna kansanedustajat venäjämielisenä pidetystä oppositiopuolue Harmoniasta ja konservatiivisesta hallituspuolueesta Kansallisesta liitosta. Yhteinen päämäärä yhdisti poliittiset äärilaidat.

Lain pelätään estävän kouluissa esimerkiksi sukupuolikasvatusta tai seksuaalivähemmistöjen oikeuksista kertomista.

Älykäs ideologia

Springen mukaan perhearvot on älykäs ideologia, sillä kukaan ei voi ilmoittaa vastustavansa esimerkiksi lasten oikeuksia.

– Keskustelu polarisoituu ja ihmiset radikalisoituvat. Yhtäkkiä meillä on vastakkain perhearvojen ja seksuaalivähemmistöjen puolustajat, ja yhteenotto on syntynyt, Springe sanoo.

Hän kertoo, että ihmiset, jotka vielä jokin aika sitten ajoivat venäjän kieltä Latvian viralliseksi kieleksi ovat nyt lasten oikeuksien puolustajia. Samojen ihmisten toiminta muuttuu Kremlin painotusten mukaan.

– Ihmisten mielipiteet ovat olemassa, mutta Venäjä pyrkii vahvistamaan niitä ja luo siten suurempia ongelmia kuin todellisuudessa on olemassakaan, Springe kuvaa.

Venäjä rahoittaa kansalaisjärjestöjä

Venäjä suuntaa varoja ulkomaisille kansalaisjärjestöille erilaisten rahastojen kautta. Springe tutki kollegoineen rahavirtoja Baltiaan. Heidän onnistui selvittää kymmeniä kansalaisjärjestöjä, jotka näyttivät saaneen rahaa Venäjältä.

– Vertasimme rahastojen julkaisemia järjestöjen nimiä ja tilasimme sitten niiden vuosikertomukset. Viime vuonna rahaa on tullut noin puoli miljoonaa, mutta luulen, että se on vain jäävuoren huippu, Springe kertoo.

Latviassa puhutaan venäjänkielisen kanavan perustamisesta, mutta meidän pitää vahvistaa koko mediaa.

Inga Springe

Selvittelyn jälkeen järjestöjen nimet poistettiin rahastojen nettisivuilta. Rahaa kulkeutuu paljon myös käteisenä, mikä tekee sen jäljittämisestä mahdotonta.

Mätä länsi

Springe kuvaa, että Venäjän propagandassa länsi edustaa mädäntynyttä moraalittomuutta, jossa pedofiilit ja homot mellastavat.

– Kyse ei ole vain venäjänkielisestä vähemmistöstä, sillä propaganda vaikuttaa myös latvialaisiin. Hyppää taksiin, ja kuljettaja alkaa kertoa kuinka mahtava Putin on.

Latviassa on kaksi yleistä myyttiä, joita venäläisaktivistit levittävät. Toinen koskee Maailman terveysjärjestöä WHO:ta, joka propagandistien mukaan opettaa lapsia masturboimaan. Toinen on se, että norjalaiset olisivat pedofiilejä.

Springe ei kuitenkaan syytä juttujen levittämisestä vain niiden alkuperäisiä kertojia.

– Latviassa puhutaan venäjänkielisen kanavan perustamisesta, mutta meidän pitää vahvistaa koko mediaa. Myös latvialaisten toimittajien täytyy tarkistaa faktat ja katsoa minkälaista tietoa he julkaisevat, hän alleviivaa.

Springe toivoo myös, että Pohjoismaissa otettaisiin asia tosissaan. Väitteet pedofiileistä voivat tuntua naurettavilta, mutta venäjäksi valetietoa löytyy paljon.

– Ihmiset eivät enää luota perinteiseen mediaan kuten aiemmin. Siksi olisi tärkeää jakaa faktatietoa sosiaalisessa mediassa myös venäjäksi. Siellä ihmiset nykyään ovat, Springe ehdottaa.

Yleiskaava-dokumentin ovat tuottaneet yhteisbaltialainen tutkiva toimittajaryhmä Re:Baltica, the Red Dot Media -filmistudio, Baltian maiden yleisradioyhtiöt, Latvian ja Liettuan kansalliset elokuvasäätiöt, EU:n komissio, Latvian kulttuuripääkaupunkisäätiö ja Kondrad Adenauer säätiö.