Pääluottamusmies Nokian Renkaiden optiokohusta: "Johtoryhmän enemmistönä velmuviurusilmät ja julmiajuoniset"

Johtokunnan jäsenten optioiden myynnit tulivat järkytyksenä Nokian renkaiden pääluottamusmiehelle. Työntekijät aavistelivat testivilppejä, mutta niiden laajuus tuli yllätyksenä.

Kotimaa
Nokian Renkaitten pääluottamusmies Petri Sorvali
Petri SorvaliMika Jyrävä / Yle

Nokian Renkaiden pääluottamusmies Petri Sorvali paheksuu yhtiön johdon optiokauppoja. Hän kertoo olevansa järkyttynyt uutisesta.

– Toivon, että tässä on sattunut jokin erehdys. Mikäli tieto pitää paikkansa, niin minusta tuntuu, että meidän johtoryhmässä alkaa olla enemmistönä nämä velmuviurusilmät ja julmiajuoniset, Sorvali sanoo.

Sorvalin mukaan myös työntekijöillä on muutamia kymmeniä optioita yhtiöstä.

– Hesarin tänään julkaisemalla listalla on henkilöitä, jotka lähettävät minulle ennen jokaisen osavuosikatsauksen julkistamista sähköpostia, etten saa myydä neljääkymmentä omistamaani optiota, sillä olen sisäpiirissä. Se on huvittavaa.

Pörssiyhtiön sisäpiiriläiset eivät saa hyödyntää sellaista tietoa, joka vaikuttaa arvopaperien arvoon.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan yhdeksän Nokian Renkaiden johtokunnan jäsentä myi optioitaan, kun yhtiössä oli päätetty aloittaa sisäinen tarkastus rengasvilpistä. Lehden mukaan yhtiön osakekurssi laski yli seitsemän prosenttia ja optiot 44 prosenttia viime perjantaina, kun Nokian Renkaat myönsi rengasvilpin.

Vilpillä paranneltiin tiedotusvälineiden testeihin lähetettyjä renkaita. Sorvali kertoo, että työntekijöiden keskuudessa oli spekulaatioita Nokian Renkaiden tekemistä testivilpeistä.

– Työntekijöillä oli jonkinnäköisiä aavistuksia, mutta ei tässä laajuudessa, kertoo Nokian Renkaiden pääluottamusmies Petri Sorvali.