Helsinkiläiset kittaavat viinaa useammin ja enemmän kuin muualla Suomessa

Tuoreen tutkimuksen mukaan helsinkiläismiehet juovat liikaa tai liian usein. Erityisen kosteita alueita ovat Alppiharju ja Kallio sekä Ullanlinna ja Kampinmalmi.

Kotimaa
Olutta lasissa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Helsinkiläiset juovat viinaa enemmän ja useammin kuin muut suomalaiset. Helsingin kaupungin tietokeskuksen tuoreen alueellisen terveystutkimuksen (siirryt toiseen palveluun)mukaan useampi kuin joka kolmas helsinkiläinen juo liikaa.

Alkoholin liikakäyttö ja humalahakuinen juominen on yleisintä matalasti koulutetuilla miehillä. Erityisen paljon alkoholia käytetään Kalliossa ja Alppiharjussa sekä Ullanlinnassa ja Kampinmalmilla.

Tutkija Elise Haapamäki Helsingin tietokeskuksesta ei lähde arvioimaan syitä alueellisiin eroihin, mutta sanoo, että ainakin Kalliossa ja Alppiharjussa juominen on vahvasti humalahakuista.

– Tässä on selvästi jatkotutkimuksen paikka, hän sanoo.

Juomisesta huolimatta terveys kestää

Miehet juovat Helsingissäkin enemmän kuin naiset. Työikäisistä miehistä keskimäärin 14 prosenttia juo humalahakuisesti eli kerralla kuusi annosta tai enemmän. Naisista vain seitsemän prosenttia tekee samaa.

Matalammin koulutetuista miehistä humalahakuisia on joka kolmas.

– Alkoholin liikakäyttö ja humalahakuisuus ovat selkeästi kytköksissä kahteen asiaan, sukupuoleen ja koulutukseen. Myös ikä vaikuttaa vahvasti, muistuttaa Haapamäki.

Yli 75-vuotiaat helsinkiläiset käyttävät alkoholia vähän eikä koulutustaustalla näytä olevan merkitystä kulutuksessa.

Alkoholin käytöstä huolimatta helsinkiläiset pitävät itseään terveempinä kuin suomalaiset aikuiset keskimäärin.