Maailman suurin parlamentti kokoontuu Pekingissä – pelkkää teatteriako?

Kiinan kansankongressia pidetään pelkkänä kommunistisen puolueen kumileimasimena. Kokouksella on kuitenkin kasvavia paineita käydä keskustelua kansaa huolestuttavista aiheista etenkin kun Kiinan talouskasvu hidastuu.

Ulkomaat
kansankongressin punapukuiset kokousemännät hyppäävät ilmaan taivaallisen rauhan aukiolla pekingissä
Kansankongressin kokousemännät taivaallisen rauhan aukiolla Pekingissä 3.3.2016.EPA / HOW HWEE YOUNG

Kommunistisen puolueen valta-asema Kiinassa on perustunut vuosikymmeniä ennen muuta talouskasvuun. Nyt kasvu hidastuu ja sitä myötä mahdollisesti myös yhteiskuntarauha on uhattuna.

– Kun puolueen valta ei perustu vaaleille kuten länsimaisessa demokratiassa, valtaapitävien olisi konkreettisin toimin osoitettava, että heidän valtansa on oikeutettu, muistuttaa vanhempi tutkija Elina Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

Huoli ympäristöstä nousee kaikissa kyselyissä

Lauantaina alkavan kansankongressin (NPC) odotetuimmat tiedot ovat ennuste tämän vuoden talouskasvusta sekä päivitetty viisivuotissuunnitelma.

Kansankongressi on Kiinan parlamentti, joka käsittelee kommunistisen puolueen päätöksiä, mutta ei tee niitä itse.

Samaan aikaan kokoontuu Kiinan kansan neuvoa-antava poliittinen konferenssii (CPPCC), jolla katsotaan olevan vielä vähemmän valtaa kuin kansankongressilla.

Vaikka suuria päätöksiä ei siis ole odotettavissa, kokousten on ainakin keskustelevan tärkeistä aiheista.

Sosiaalisen median leviäminen – vaikkakin sensuurin keskellä, ja tiedotusvälineiden osittainen kaupallistuminen mahdollistavat sen, että kansalaisten kannalta aitoja huolenaiheita voi nousta keskusteluun myös kansankongressissa, arvioi Sinkkonen.

Useiden tutkimusten mukaan kansan suurin huolenaihe ovat ympäristöongelmat kuten suurkaupunkien ilman saastuminen. Kiinassa jopa lasten syöpätapauksia (siirryt toiseen palveluun) on liitetty ilmansaasteisiin.

– Voi olla, että kokouksessa julkistetaan uusia rajoituksia esimerkiksi liikenteeseen, Sinkkonen arvioi.

Kiinassa tikittää eläkepommi

Toinen suuri ongelma Kiinassa on väestön vanheneminen.

Ongelmaan on jo tartuttu purkamalla niin sanottua yhdenlapsen politiikkaa ja sallimalla kaikille kaksi lasta. Näin tulevaisuuden eläkkeiden maksajia pitäisi saada enemmän, mutta on epävarmaa kuinka nopeasti toimet purkavat eläkepommia.

Vanhenevien naisten köyhtymistä aiheuttaa Kiinassa etenkin naisten alhainen eläkeikä. Eläke määräytyy työvuosien mukaan. Naisten eläkeikä valtion yrityksissä on usein 50 vuotta, vaikka osal voi olla pidempään töissä.

Naiset pääsevät – tai joutuvat – eläkkeelle usein viisi vuotta miehiä aiemmin, mikä on johtanut köyhyyden sukupuolittumiseen.

– Yli 60-vuotiaista naisista suurin osa tarvitsee perheen tukea, Sinkkonen sanoo.

Suurirtisanomiset uhkaavat talouskasvua

Lauantaina alkavan kokouksen tärkein ilmoitus on kuitenkin tämän vuoden talouskasvutavoite, jonka odotetaan olevan 6,5–7 prosenttia.

Tavoitteen saavuttamisen tiellä on kuitenkin epävarmuustekijöitä, kuten monella tapaa ongelmallisten valtion yhtiöiden tila.

Kiinan hallitus ilmoitti tällä viikolla, että lähivuosina irtisanotaan noin 2 miljoonaa työntekijää lähinnä saastuttavasta raskaasta teollisuudesta. Näitä ovat mm. teräs- ja betonitehtaat.

Uutistoimisto Reutersin saamien tietojen mukaan irtisanottavien määrä voi olla jopa 5–6 miljoonaa.

Paitsi ilmansaasteiden ja muiden ympäristöongelmien aiheuttajana, valtionyhtiöt toimivat taloudellisesti epäterveellä pohjalla. Ylivelkaantumisen ongelma on tiedetty jo pitkään.

– Valtion yhtiöt saavat muita yrityksiä edullisempaa lainaa eli niillä on erilaiset pääsymahdollisuudet lainakanaviin kuin muilla, mikä vääristää kilpailua. Kun valtion yhtiöt kahmivat edulliset lainat, muille yrityksille jää lainarahaa vähemmän, Sinkkonen sanoo.

Tämän seurauksena lainapääoman määrä suhteessa yritysten tuottoihin on noussut todella paljon. Valtionyritysten asemaan olisikin arvostelijoiden mukaan pitänyt puuttua reippaammin jo aikaa sitten.

Myös armeija irtisanoo, vaikka budjetti kasvaa

Kansankongressissa julkistetaan myös armeijan budjetti.

Ennakkotietojen mukaan puolustusvoimien budjettia kasvatetaan 7–8 prosenttia. Luku voi tuntua suurelta, mutta on selvästi takavuosia pienempi, ja kertoo yleisestä talouskasvun hidastumisesta.

Myös armeijassa irtisanotaan. Kiinan presidentti Xi Jinping ilmoitti viime syksynä, että kansanarmeijasta vähennetään 300 000 työntekijää. Myös heille olisi löydettävä töitä.

Kansankongressi kokoontuu aikana, jolloin Kiinaa kohtaavat monet haasteet, mutta katseet kohdistuvat jo vuoteen 2017. Silloin pidetään viiden vuoden välein oleva varsinainen kommunistisen puolueen puoluekokous.