1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pasta pitää pintansa – koululaiset uskaltavat maistaa myös eksoottisia makuja

Pasta eri muodoissaan on monen lapsen herkku. Oululaisessa koulussa ykkönen on makaronilaatikko. Perinneruuista lohikeitto ja puuro ovat monen suosikkeja, mutta rössypottu on inhokki. Eksotiikka ei pure, mutta kyllä sitäkin voi kokeilla.

Kotimaan uutiset
Rössypottua
Juha Hintsala / Yle

Talviloman alkaessa Oulun kouluissa syödään itämaista broileri-nuudelivuokaa. Tällä viikolla Serviisin kouluissa ja päiväkodeissa on vietetty Vilkas-teemaviikkoa muistuttamaan, että aina voi syödä hyvin.

Opetellaan uusia makuja ja eri maiden ruokakulttuuria.

Mira Raappana

Kuudesluokkalainen Sonja Kastellin koulusta tuumaa, että kouluruoka on ihan hyvää, paitsi joskus se on vähän liian eksoottista.

– Meillä on teemaviikkoja ja -päiviä. Silloin saattaa olla vähän erilaista ruokaa eli opetellaan uusia makuja ja eri maiden ruokakulttuuria, kertoo tuoteasiantuntija Mira Raappana Oulun Serviisistä.

Kouluruuissa huomioidaan myös kalenterijuhlat laskiainen, ystävänpäivä, pääsiäinen ja vappu.

Samat suosikit vuodesta toiseen  

Vaikka eksotiikkaa ruokalistoilta löytyykin, koululaisten suosikkiruuat ovat perinteisiä ja pysyvät samoina vuosikymmenestä toiseen.

– Makaronilaatikko, lohikeitto, uunimakkara ja ohrasuurimopuuro, luettelee Raappana.

Kuudesluokkalaisten Sonjan ja Alman lempiruokaa on tortilla, jota koulussa on harvoin jos koskaan. Koulussa Almalle maistuu parhaiten tonnikalapasta. Pastalinjalla on myös Sanni, joka nimeää lempiruuakseen lasagnen. Aapelin suosikki on makaronilaatikko.

Yksi kestosuosikki on myös hernekeitto. Silloin tällöin kouluissa vietetään toiveruokapäivää, jolloin tarjolla saattaa olla vaikka pizzaa.

Rössypottua ja muita perinneruokia

Kulttuurikasvatusta edistetään myös tarjoamalla perinneruokia, kuten lihakastiketta, lohikeittoa, puuroa ja rössypottua.

Lohikeitto ja puuro ovat monen suosikkeja, mutta rössypottu ei lapsille oikein maistu.

Makaronilaatikko, lohikeitto, uunimakkara ja ohrasuurimopuuro.

Mira Raappana

– Sitä tarjotaan enää yksi tai kaksi kertaa vuodessa. Vaikka siitä ei tykätä, se on kuitenkin tämän alueen perinneruoka, ja sitä perinnettä haluamme ylläpitää, Raappana perustelee.

Rössypottu on ja ilmeisesti myös pysyy ruokalistalla. Sen sijaan monet muut ruuat, joista ei tykätä, saattavat vaihtua parempaan.

– Jos jostain tulee huonoa palautetta, mietimme mikä siinä on vikana. Saatamme muuttaa reseptiä tai tarvittaessa vaihdetaan ruoka kokonaan johonkin toiseen, sanoo Raappana.

Ruokalistat laaditaan budjetin ja ravintosuositusten mukaan. Yksi ateria maksaa Oulussa noin euron. Ruokalistat laatii Serviisin työryhmä, jossa otetaan huomioon asiakaspalautteet.

Lue seuraavaksi