Koe uusi yle.fi

Kovan onnen palloiluhalli: homeongelmista päästiin, mutta nyt juniorit haisevat oudolle

Palloiluhallissa leijuu ilmassa voimakas haju, joka tarttuuu vaatteisiin. Hämeenlinnan Pullerin halli oli valmiiksi homeessa kun se valmistui lähes 17 vuotta sitten. Home poistui peruskorjauksessa, mutta nyt lasten vanhemmat ihmettelevät outoa hajua lastensa urheiluvarusteissa.

urheilu
Pullerin hallin tekonurmea ja kattoa
Kati Turtola / Yle

Pullerin palloiluhallin rakenteet Hämeenlinnassa kostuivat aikoinaan jo rakennusvaiheessa.

Kun halli saatiin auki alkuvuodesta 1999, jouduttiin sen homeisia rakenteita uusimaan jo kesällä. Halli maksoi yli 12 miljoonaa euroa.

Pulleri meni kuitenkin nopeasti huonoon kuntoon ja se jouduttiin lopulta sulkemaan. Hämeenlinnan kaupungille siirtynyt halli avattiin uudelleen peruskorjattuna syksyllä 2005.

Siis kumihan on yksi, mikä haisee aina.

Pertti Sopenperä

Nyt kovan onnen halli on jälleen Hämeenlinnassa noussut keskusteluun, tällä kertaa selvittämättömien hajuhaittojen takia.

Kotijoukot valittavat kuinka jalkapallojuniorit haisevat voimakkaasti palattuaan harjoituksista kotiin. Eikä kyse ole hiestä.

Haju tarttuu vaatteisiin

Pullerin halli on ahkerassa käytössä ja siellä vilisee väkeä. Jokainen arki-ilta sekä viikonloput ovat täyteen buukattuja.

Katsomon ovella junnuikäisiä lapsiaan odottelemassa olevat vanhemmat ovat huomanneet hallin hajuongelman.

– Olen täällä vasta toista kertaa, mutta kyllähän täällä joku haisee, myöntää jalkapalloharjoituksia seuraava rouva.

Lapsiaan usein Pullerille kuskaava joukko myöntää, että kotona huomautetaan vaatteiden hajusta.

– Kotiväki sanoo, kun täältä tullaan niin haistaa, että Pullerilla olllaan oltu. Haju on sellainen, että se tarttuu.

Hallin ilmanlaadussa ei ole vikaa

Hämeenlinnan Liikuntahallit oy:n työnjohtaja Pertti Sopenperä kertoo, että kumirouhe on hallin maton nukan seassa vaimennusaineena käytettävää materiaalia.

Toimistopäällikkö Hannu Örn, vt. toimitusjohtaja Timo Saviniemi ja työnjohtaja Pertti Sopenperä Pullerin hallilla.
Hallin alustan kumirouhetta tutkiskelevat vas. toimistopäällikkö Hannu Örn, vt. toimitusjohtaja Timo Saviniemi ja työnjohtaja Pertti Sopenperä.Tiina Kokko / Yle

– Siis kumihan on yksi, mikä haisee aina. Tähän on tehty ilmanlaatututkimukset, mutta mitään sellaista ei ole löytynyt joka olisi kenellekään vaarallista, kertoo Sopenperä.

Pullerin maton ja rouheen toimittaja on Saltex. Yrityksestä kerrotaan, että 90 % firman toimittamista matoista ja nurmista käyttää SBR-kumia. Saltexin nettisivujen mukaan se on autonrenkaista rouhittua hyvälaatuista SBR kumia, joka ei aiheuta ympäristöhaittoja eläimille tai luonnolle.

Pertti Sopenperä tietää, että samanlainen matto on kolmessa muussakin hallissa Suomessa. Hajuun vaikuttavat kuulemma monet eri tekijät.

– Kaikkialla ei välttämättä ihan samalla lailla haise, mutta sitten on tietysti ilmastointi ja kaikki muu. ilmastoinnit alkavat olla täällä suhteellisen hyvässä kunnossa. Tässä on asfaltti alla ja sitäkin on tutkittu. Eikä siellä ole kosteutta, Sopenperä tietää.

Kulunut tekonurmi aiheuttaa rasitusvammoja

Kymmenen vuotta vanha hallin matto alkaa jo olla kuluneessa kunnossa. Paljon harjoittelevien jalkapalloilijoiden lihakset ovat kovalla koetuksella, kun alustan iskunvaimennus ei enää toimi, tietää vt. toimitusjohtaja Timo Saviniemi.

– Nukka tässä on sen verran kulunutta ja lyhyttä, että se rouhe ei pysy siellä. Se ei enää toimi sillä tavalla kuin sen kuuluisi. Kyllä tämä alkaa olla tiensä päässä.

Hämeenlinnan jalkapalloseuran toiminnanjohtaja Ville Dahlman harmittelee hallin sisällä olevan kentän kovaa alustaa.

Kyllä tämä alkaa olla tiensä päässä.

Timo Saviniemi

– Eniten harjoittelevien joukkueiden sisäharjoitteleminen on minimoitu. He harjoittelevat ulkona olevalla tekonurmella, kertoo Dahlman.

HJS:n toiminnanjohtaja on tyytyväinen, että seura voi nykyään käyttää hallin vieressä sijaitsevaa lämmitettyä ulkonurmea ympäri vuoden.

– Polvi- ja rasitusvammat ovat tippuneet murto-osaan enemmän harjoittelevien osalta, kun saimme ulkonurmen käyttöömme.

Uusi alusta hallille ehkä vuonna 2017

Toimitusjohtaja Timo Saviniemi toivoo, että suunnitelmat uuden tekonurmen hankkimisesta toteutuisivat. Uuden alustan myötä toivotaan, että sekä hajusta että alustan kovuudesta päästäisiin kertaheitolla eroon.

– Pinnan uusimisesta on tehty periaatepäätös. Ajankohdasta en uskalla sanoa mitään varmaa. Tavoite on, että se olisi tehty vuoden 2017 loppuun mennessä.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Seksuaalirikokset

Mummon miesystävä käytti Helenaa hyväkseen kuusivuotiaaksi saakka

180 astetta: “Tanakat miehet oikeudessa vaativat, että 10-vuotiaan olisi pitänyt osata vastustella hyväksikäyttäjäänsä”

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä!

Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Seksuaalinen häirintä

Seksuaalinen häirintä halutaan tuoda puitavaksi eduskunnan suureen saliin

Myanmar/Burma

Rauhannobelistin johtama Myanmar sai rumat kasvot

Essee: Miksi Suomi avasi lähetystön maahan, jota syytetään rotuerottelusta?