"Jätkän onnenlinnun" ahdinko syvenee - Kuukkeli vetäytyy pohjoiseen metsien hakkuiden alta

Kuukkeli on korpimetsien sympaattinen ja utelias asukas. Se ei kaihda istahtaa metsässä kulkijan kämmenelle. Ennen kuukkeli oli yleinen koko maassa, nyt sen eteläisimmät reviirit ovat Keski-Suomessa.

luonto
Kuukkeli puun oksalla maisemia ihastelemassa
Kuukkeli on korpimetsien lintuPentti Kallinen / Yle

Kuukkelin yksi eteläisimmistä reviireista löytyy Saarijärveltä Pyhä- Häkin kansallispuiston liepeiltä. Maanomistaja Kauko Kalenius on rakentanut alueelle laavun ja sieltä löytyy myös kuukkelin ruokintapaikka. Alue on nimetty Kuukkelibaariksi ja siellä käy vierailijoita ulkomaita myöten.

Viihdyn täällä korvessa erittäin hyvin

Kauko Kalenius

– Kävijöitä on paljon ympäri Suomea ja Saksasta asti on ollut vierailijoita. Suosittu on ja niin kauan pysyy kun siistinä pysyy, kertoo Kalenius.

Kalenius tunnustautuu kuukkelin suojelijaksi.

– En kai minä muuten niin hullu olisi, että täällä viikottain kävisin. Viihdyn täällä korvessa erittäin hyvin.

Ei aivan kädelle ole tullut, mutta metrin päähän on tullut

Kauko Kalenius

Kuukkelia kutsutaan "metsämiehen sieluksi" tai "jätkän onnenlinnuksi", joka voi istahtaa jopa kulkijan kämmenelle.

– Ei aivan kädelle ole tullut, mutta metrin päähän on tullut. Ei ole tullut opetettua sitä, varmaan sitten tulisi, sanoo Kalenius.

Pohjoisessa kuukkelilla on hyvä maine, mutta etelässä kuukkelin sanotaan tuovan huonoa onnea, tietää biologi Kristiina Nyhiolm Keski-Suomen Lintutieteellisestä yhdistyksestä.

Kuukkelikanta taantunut Keski-Suomessa

Kymmenen vuotta sitten arvioitiin, että Keski-Suomessa on noin 150 kuukkeliparia. Kanta on taantunut niin, että nyt määrä on lähempänä sataa, arvioi biologi Kristiina Nyholm Keski-Suomen Lintutieteellisestä yhdistyksestä. Kuukkelireviirejä on parikymmentä.

– Tässä on toistakymmentä reviiriä Äänekosken, Viitasaaren ja Kannonkosken alueella, tietää Nyholm.

Pohjoisempaa Pihtiputaalta on tullut satunnaisia havaintoja muun muassa metsästäjiltä ja retkeilijöitä.

Hakkuut vievät elintilan

Kuukkeli oli ennen yleinen melkein koko maassa. Nyt se on yksi taantuneimmista metsälinnuistamme. Lapissa ja Koillismaalla kuukkeli on edelleen yleinen, mutta etelässä sen elinalue on supistunut voimakkaasti.

Kuukkeli reagoi herkästi lähistöllä oleviin hakkuisiin, tietää myös Kauko Kalenius.

Kyllä se minuakin hirvittää, että niin saattaa käydä

Kristiina Nyholm

– Just oli isot hakkuutyömaat tässä vieressä. Kuukkelit olivat pari-kolme viikkoa pois tästä vakiopaikalta, mutta tulivat kuitenkin takaisin.

Kuukkeli pian erittäin harvinainen

Äänekoskelle on parhaillaan rakenteilla valtava biotuotetehdas, jonka valmistumisen jälkeen hakkuita lisätään voimakkaasti laajalla alueella Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla.

Suomen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava ennakoi viime viikolla, että lähivuosina kuukkeli tulee olemaan Keski-Suomessa erittäin harvinainen lintu. Myös Kristiina Nyholm on huolissaan kuukkelin puolesta.

– Kyllä se minuakin hirvittää, että niin siinä saattaa käydä.