Koe uusi yle.fi

Lukiolaisten talousguru Maija Löyskä: Euroaikana on pakko hyväksyä joustavat työmarkkinat

Lukiolaisten talousguru-kilpailun voittajaksi on noussut tänä vuonna abiturientti Maija Löyskä Espoon Etelä-Tapiolan lukiosta. Ylen haastattelussa tuore taloustietäjä sanoo, että Suomi tarvitsee yhteiskuntasopimuksen, jotta yhteiskunnan ilmapiiri ja nuorten tulevaisuudennäkymät paranisivat.

talous
Lukiolaisten talousguru-kilpailun voittaja Maija Löyskä.
Lukiolaisten talousguru-kilpailun voittaja Maija Löyskä.Antti Parviala / Yle

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen pitää saada aikaan sopimus Suomen talouden kilpailukyvyn parantamisesta, sillä muutoin lasku hyvinvointipalveluiden rahoittamisesta jää nykynuorten maksettavaksi. Näin sanoo espoolainen abiturientti Maija Löyskä, joka kruunattiin perjantaina vuoden talousguruksi.

– Nuorten kannalta olisi hyvä, että julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyyttä saataisiin parannettua. Velka on raskas taakka nuorille, sillä maksajia on entistä vähemmän, Löyskä sanoo.

Kilpailukyvyn parantaminen sai perjantaina uusia iskuja, kun osa työntekijäpuolen tärkeistä liitoista torppasi keskusjärjestöjen neuvottelutuloksen yhteiskuntasopimuksesta. Löyskän mukaan yhteisvaluutta euron aikana joustavat työmarkkinat ovat välttämättömyys. Ovatko nuoret sitten valmiita silppuisiin työuriin, joissa elanto hankitaan freelancerina useista lähteistä?

– Nuorille on tyypillistä innokkuus ja rohkeus, nuoret usein murtavat raja-aitoja. Mutta toisaalta nuoretkin kaipaavat tiettyä turvan tunnetta työelämältä, Löyskä arvioi.

Nuorisotyöttömyys pahenee

Tärkeintä olisi kuitenkin se, että nuorilla olisi ylipäätään töitä. Löyskä kertoo, että esimerkiksi kesätöiden saaminen on nykyisin erittäin vaikeaa. Hakijoita piisaa, sillä Tilastokeskuksen mukaan tammikuussa oli työttömänä 57 000 15–24-vuotiasta nuorta.

– Saa lähettää kymmeniä työhakemuksia pääsemättä haastatteluun. Vanhempien on vaikea ymmärtää, että työpaikkoja ei saa enää niin helposti kuin ennen. Työpaikalle ei voi vain kävellä.

Löyskän omaa tilannetta helpottaa se, että kovalla työllä ansaittu voitto taloustietokilpailussa poiki opiskelupaikan joko Helsingin yliopistossa tai Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. Abiturientti ei ole vielä päättänyt opinahjoaan, mutta kertoo olevansa kiinnostunut kansantaloustieteestä ja ennen kaikkea rahapolitiikasta.

– Suomen Pankissa olisi kiinnostavaa olla joskus töissä, Löyskä sanoo.

Talousguru-kilpailun järjestää Finanssialan keskusliitto yhdessä historian ja yhteiskuntatieteiden opettajien kanssa. Löyskä valikoitui voittajaksi kaikkiaan 1 900 lukiolaisen joukosta. Kymmenen finalistin joukossa Löyskä oli ainoa nainen.