Useilta maatiloilta katkaistu sähköt Pohjois-Savossa: "Tilanne, jota kukaan ei halua"

Syynä katkaisuihin ovat pitkäaikaiset maksuhäiriöt, joita on syntynyt karjatilojen talousahdingosta. Savon Voiman talousjohtaja Olli Räsänen pitää maatilojen tilannetta hälyttävänä.

talous
Lypsyrobotti ottaa maitoa lehmän utareista
Toni Pitkänen / Yle

Useilta maatiloilta on maksuvaikeuksien vuoksi jouduttu katkaisemaan sähköt Pohjois-Savossa.

Savon Voiman talousjohtaja Olli Räsänen sanoo, että perintätoimet kestävät kuukausia, ennen kuin päädytään katkaisutilanteeseen. Taustalla on joko sähkön myyjän tai verkkotoimiluvan haltijan pyyntö sähkönkatkaisusta.

– Takana on aina pitkäaikaisia maksuhäiriöitä. Perintäkäytännöt määritetään sähkömarkkinalaissa ja perintä kestää kuukausia, ennen kuin katkaisutilanteeseen päädytään, talousjohtaja Räsänen sanoo.

Räsäsen mukaan kyseessä on äärimmäinen ratkaisu ja Savon Voimalla pyritään ensi sijaisesti siihen, että katkaisun välttämiseksi löydettäisin keino Hän kertoo, että etenkin maatalousyrittäjien kohdalla pyritään löytämään vakuusjärjestelyjä ja järjestelyjä käydään läpi pankkien kanssa.

– Katkaisu on tilanne, jota kukaan ei halua.

Räsänen kuvaa maatilojen tilannetta hälyttäväksi, eikä tukien viivästyminen sitä ainakaan paranna.

"Jos tulot pettävät, maksuhäiriöitä tulee väkisin"

Useiden tilojen toimeentulo on Olli Räsäsen mukaan vaarassa Pohjois-Savossa. Tämän seurauksena esimerkiksi Savon Voimalla on asiakkaita, joilla on pitkiä maksuhäiriöitä ja maksamattomia laskuja.

– Useita katkaisuja on olemassa, sen enemmän en pysty asiaa kommentoimaan, Räsänen kuittaa.

Hän toivoo, että maanviljelijät saisivat pikaisesti heille kuuluvat rahat ja tukien maksatukset toteutettaisiin ajallaan, koska talous on suunniteltu niiden varaan.

– Jos tulot pettävät, maksuhäiriöitä tulee väkisin.

Verkkoyhtiön on toimittava sähkön myyjän vaatimusten mukaan

Räsänen korostaa, että Savon Voima ei voi mitään sille, jos sähkön myyjä, joka on toinen kuin Savon Voima, pyytää katkaisua.

– Verkkoyhtiön on toimittava sähkön myyjän vaatimusten ja ohjeiden mukaan.

Jos karjatilalta katkaistaan sähköt, kyse on myös eläinsuojelullisista asioista.

On tämä aika erikoinen tilanne.

Olli Räsänen

– Savon Voima on aina yhteydessä kunnan eläinlääkäriin tai vastaavaan viranomaiseen, jos eläinlääkäriä ei tavoiteta. Tilanne katsotaan läpi viranomaisten kanssa. Vastuu karjan suojaamisesta kuuluu aina paikalliselle viranomaiselle.

Räsänen muistuttaa, että sähköyhtiö ei voi lähteä tekemään eläinsuojelullisia toimenpiteitä.

– On tämä aika erikoinen tilanne, Savon Voiman talousjohtaja Olli Räsänen huokaa.