yle.fi-etusivu

Viikko tieteessä: Toistuva signaali avaruudesta ja sydänkuolemien laskeminen viidennekseen

Tieteen suurimpia saavutuksia ja ihmeellisimpiä löydöksiä viikon varrelta.

tiede
Kuvakollaasi.
NAIC Arecibo Observatory, Jyrki Lyytikkä / Yle, Internet Archaeology journal

Mysteeripurkaus avaruudesta välähti useita kertoja

Tähtitietelijät ovat ensi kertaa havainneetarvoituksellisen nopean radioaaltopurkauksen useammin kuin kerran (siirryt toiseen palveluun)samasta suunnasta avaruutta. Sykäysten lähdettä ei tunneta, mutta sen uskotaan olevan kaukana oman galaksimme Linnunradan tuolla puolen. Nopea radiopulssi kestää vain muutaman sekunnin tuhannesosan. Ensi kertaa sellainen havaittiin kymmenkunta vuotta sitten, mutta koskaan niiden ei ole nähty toistuvan.

Avaruusobservatorio Puerto Ricossa.
Tähtitieteilijät löysivät tällä maailman laajimmalla teleskoopilla Puerto Ricossa toistuvan signaalin avaruudesta.NAIC Arecibo Observatory

Zikavirus lisää harvinaisen neurologisen sairauden riskiä

Zikaviruksella vaikuttaa olevan yhteys harvinaiseen neurologiseen sairauteen, Guillain-Barrén oireyhtymään. Oireyhtymässä elimistön immuunipuolustus harhautuu hyökkäämään hermojärjestelmää vastaan. Potilas voi pahimmillaan halvaantua kokonaan väliaikaisesti. Sairauden ja zikaviruksen yhteyttä ei kuitenkaan tutkittu Etelä-Amerikassa, jossa zikavirustartuntoja on viime aikoina havaittu, vaanaiemman epidemian aikana.

Kaksi valkoisiin suojahaalareihin pukeutunutta työntekijää levittää savuavaa hyönteismyrkkyä junavaunuun.
Soulissa Etelä-Koreassa ruiskutettiin hyönteismyrkkyä junavaunuihin zikavirusta levittävien hyönteisten tuhoamiseksi. Yonhap / EPA

Riskitekijöiden väheneminen laski sydänkuolemat viidennekseen 40 vuodessa

Sepelvaltimotautikuolemat vähenivät noin 80 prosenttia 40 vuodessa, kun merkittävimmät riskitekijät vähenivät. Laskusta kaksi kolmannesta selittyi kolmen keskeisimmän riskitekijän, eli korkean verenpaineen ja kolesterolin sekä tupakoinnin vähentämisellä. Kolesterolin lasku oli miehillä tärkein syy kuolleisuuden vähenemiseen. Naisilla verenpaineen lasku vaikutti yhtä paljon. Kolesterolin laskusta yli 80 prosentin arvioitiin johtuneen ruokavalion muutoksista ja alle 20 prosenttia lääkityksestä.

Munkkeja kaupan irtomyyntipisteessä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Naisen pelokkuudella on yhteys miesmakuun

Rikoksen uhriksi joutumista pelkäävä nainen valitsee mieluitenfyysisesti pelottavan ja hallitsevan oloisen kumppanin (siirryt toiseen palveluun)– oli hänellä syytä pelkoihinsa tai ei, osoittaa tuore brittitutkimus. Aiemmin on todettu, että turvattomilla alueilla asuvat naiset pitävät vahvoja miehiä muita puoleensavetävämpinä. Syyksi on arveltu niin kutsuttua henkivartijailmiötä: voimakas ja pelkoa herättävä mies tarjoaa suojaa. Uusi tutkimus vihjaa, että raavaisiin miehiin ihastuvat naiset ovatkin muita pelokkaampia.

Kehonrakentaja pelin edessä.
Anu Rummukainen / Yle

11 000 vuotta vanha riipus löydettiin Englannista

YksiBritannian vanhimmista taide-esineistä (siirryt toiseen palveluun)löydettiin Star Carrin kaivauksilla Yorkshiressä Englannissa. Vuodesta 1947 lähtien arkeologisten kaivausten kohteena olleesta paikasta löytynyt palanen on ajalta, jolloin oltiin siirtymässä maatalousyhteiskuntaan. Kitaran plektran kokoiseen kappaleeseen on kaiverrettu viivoja ja tehty selkeä reikä. Tutkimusryhmä ei tiedä kuka tai ketkä tekivät tai käyttivät riipusta. Yksi mahdollisuus on, että se kuului shamaanille.

Amuletti.
Mesoliittiselta kaudelta peräisin oleva riipus löydettiin Star Carrin arkeologisilta kaivauksilta Yorkshirestä Englannista.Internet Archaeology journal

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiukkaskiihdyttimet

Ensimmäisenä kohteena roomalaispatsaat

Louvren museon kellarissa pommitetaan muinaisia taideteoksia entistä ehommalla hiukkaskiihdyttimellä

Urheilu

Rajua tekstiä huippuhiihtäjän suusta – "Lajistamme on tullut Mikki Hiiren kerhotalo"

Arkeologia

Taistelukirveitä, nuolenkappaleita ja lyijynappuloita

800-luvun englantilaiskronikka kertoi viikinkileiristä – nyt se löytyi kaivauksissa

Yleisurheilu

Yleisurheilutähden raiskaustapaus järkyttää ruotsalaisia – "Kauheaa ja uskomatonta"