Chad Rau jahtaa SaiPan maaliennätystä – "Machulda oli silti parempi"

Jääkiekon Liigassa lappeenrantalaisen SaiPan pelaajan kauden aikana tekemä maaliennätys on menossa rikki, mikäli Chad Rau tekee vielä kaksi maalia. Pelaajatarkkailijan mukaan ennätystä hallussa pitävä Vladimir Machulda on silti parempi hyökkääjä.

urheilu
Chad Rau ja Vladimir Machulda
Yle

SaiPan pelaajan kauden aikana tehty maaliennätys on 29 tehtyä maalia runkosarjassa. Tuo ennätys on ehtinyt jo murrosikään, sillä sen saavutti tsekkiläinen hyökkääjä Vladimir Machulda kaudella 2000 - 2001.

Tällä kaudella SaiPan yhdysvaltalainen hyökkääjä Chad Rau on ollut kovassa maalintekovireessä. Kun runkosarjaa on SaiPalla pelaamatta kaksi ottelua, on Rau yhden maalin päässä Machuldan ennätyksestä ja kahdella maalilla Rau kirjaisi ennätyksen nimiinsä.

– Mikäli hyökkäysketjun peli kulkee, kuten viime aikoina on kulkenut, tuo ennätys menee rikki, sanoo SaiPan entinen valmentaja, nykyään pelaajatarkkailijana toimiva Petri Skriko.

Machulda teki maaleja, mutta myös syötti paljon

Skriko valmensi SaiPaa vuosituhannen alussa, kun Vladimir Machulda pelasi huippukausia.

– "Vallulla" oli paljon taitoa. Hän pystyi yksin ratkaisemaan pelejä ja tekikin muistaakseni paljon voittomaaleja.

Skrikon mukaan Machulda oli myös hyvä pelintekijä.

– Hän pystyi omalla oveluudellaan luomaan maalipaikkoja myös ketjukavereilleen ja hän oli hyvä luistelija, Skriko muistelee.

Rau laukoo paljon

Pelaajatarkkailija Petri Skrikon mukaan hyökkääjä Chad Rau on luonteeltaan ampujatyyppi. Rau ei tarvitse kiekkoa ja saattaa olla usein pelissä aika näkymätön, vaikka tekeekin jäällä paljon töitä.

Skrikon mukaan hyökkäysketjun keskushyökkääjä David McIntyre pitää taas kiekkoa ja rakentaa maalipaikkoja. Rau omaa erittäin hyvän laukauksen ja tykkää ampua aina heti, kun on paikka.

– Rau odottaa oikeaa aikaa. Omalla liikkumisellaan ja paikanhakukyvyllä jäällä Rau osaa olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, sanoo Skriko.

Rau laukoo paljon suoraan syötöstä ja laukaus tulee usein maalivahdista katsottuna oikealta puolelta. Rau ei kaihda fyysisyyttä, sillä toissa pelissä hän iski maalivahdin torjuman kiekon verkkoon aivan maalin edestä.

Raun jäähytilasto – 0 minuuttia

Vladimir Machulda pelasi SaiPassa viidellä eri kaudella. Hän otti 10 - 24 minuuttia jäähyjä per kausi. Chad Rau ei ole istunut rangaistusta tällä kaudella minuuttiakaan. Tilasto vaikuttaa uskomattomalta.

– Minusta se tilasto on yllättävä. Rau pelaa fyysisesti ja taklaa. Hän menee tilanteisiin, missä yleensä sattuu paljon ja sattuu vahinkojakin, ihmettelee Skriko.

Machulda vai Rau?

Lappeenrantalaisen pelaajatarkkailijan Petri Skrikon mukaan ennätystä edelleen nimissään pitävä Vladimir Machulda oli kokonaisuudessaan kuitenkin parempi pelaaja.

- Machulda oli parempi. Näin häntä niin monta vuotta ja hän on tehnyt monena vuonna peräkkäin paljon maaleja. Chad Rau on tehnyt paljon maaleja vasta yhden vuoden ja saa nähdä tekeekö lisää. Jos tekee, niin voin muuttaa mielipidettäni, sanoo Skriko.