Pohjois-Karjalassa jo 26 kylien turvallisuusryhmää

Pohjois-Karjalan maaseudulla kyläläiset parantavat varautumista onnettomuus- ja kriisitilanteisiin. Kylien turvallisuusryhmiä pilotoitiin vuonna 2012 Kesälahdella ja parin vuoden päästä ryhmiä pitäisi olla maakunnassa 50.

Kotimaa
Talvinen maisema Ilomantsin Naarvasta.
Heikki Haapalainen / Yle

Pohjois-Karjalan maaseudun turvallisuutta kohennetaan kyläläisten voimin.

Maakuntaan on perustettu jo 26 kylien omaa pelastusryhmää. Ryhmiä löytyy Kiteeltä, Tohmajärveltä, Rääkkylästä, Kontiolahdelta, Valtimolta ja Liperistä. Tänä vuonna toiminta leviää muun muassa Lieksaan ja Ilomantsiin.

Tavoitteena on, että maakunnassa toimisi parin vuoden kuluttua viitisenkymmentä kylien turvallisuusryhmää, joissa mukana 300–500 kyläläistä.

Ryhmät toimivat muun muassa pelastuslaitoksen apuna onnettomuus- ja kriisitilanteissa. Tavoitteena on lisätä asukkaiden osallistumista kyläturvallisuuden ylläpitämiseen ja kannustaa naapuriavun antamiseen.

Ryhmiä perustetaan seuraavat kaksi vuotta puolen miljoonan euron rahoituksen turvin. Hanketta vetää Pohjois-Karjalan pelastuslaitos. Vuoteen 2018 ulottuvan hankkeen tiimoilta järjestetään noin 280 eri turvallisuuteen liittyvää tilaisuutta maakunnan alueella.

Pohjois-Karjalassa on noin 230 kylää.