Nokian Renkaiden toimitusjohtaja: Johtoryhmä ei ole käyttänyt väärin sisäpiiritietoa

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Ari Lehtorannan mukaan yhtiön johtoryhmän jäsenet ovat myyneet optioita 600 000 eurolla loppusyksystä. Yhtiössä oli päätetty sisäisen tarkastuksen tekemisestä ennen kauppoja. Lehtoranta vakuuttaa, että johtoryhmän jäsenet eivät ole käyttäneet väärin sisäpiiritietoa. Optiot on myyty tarkastuspäätöksen ja vilppiepäilyjen julkistamisen välillä.

talous
Nokian Renkaan valmistama autonrengas.
Nokian Renkaat

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Ari Lehtoranta vakuuttaa, että yhtiön johtoryhmän jäsenet eivät ole syyllistyneet sisäpiiritiedon väärinkäyttöön. Sisäpiiritiedolla tarkoitetaan julkistamatonta pörssiyhtiön sisällä olevaa tietoa, joka voi vaikuttaa yhtiön osakekurssiin.

Johtoryhmän yhdeksän jäsentä myivät syksyllä optioita 600 000 eurolla. Muutama heistä tiesi sisäisestä tarkastuksesta, jolla haluttiin selvittää rengasvilppiepäilyt.

Optiot myytiin ennen kuin tieto vilppiepäilyjen vahvistumisesta tuli julki. Kyseessä on suurelta osin optiopotti, joka sulkeutuu keväällä. Lehtoranta vahvistaa tiedot, jotka tulivat julkisuuteenHelsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun)artikkelissa.

Ari Lehtoranta.
Toimitusjohtaja Ari Lehtoranta.Nokian Renkaat Oyj

Lehtorannan mukaan suurin osa optioista myytiin kurssin noustua hyvän tulosjulkistuksen jälkeen. Kolmannen neljänneksen tulos julkistettiin 30.10.2015. Johtoryhmän jäsenillä on muutama viikko ostaa tai myydä yhtiön osakkeita julkistusten välissä. Nokian Renkaissa se on toimitusjohtajan mukaan 7–8 viikkoa. Kyseessä on suurelta osin optiopotti, joka sulkeutuu keväällä. Myyntipäiviä hän ei muista tarkalleen.

Lehtoranta puolustaa johtoryhmän jäsenten kauppoja.

– Siinä oli toki voimakas kurssinousu hyvän tuloksen takia alla. Tämä on luonnollista ja nämä minä tiedän syyksi. Kukaan ei olisi ollut niin hölmö, että olisi lähtenyt mitään spekulointia myynnin kanssa tekemään, vakuuttaa Lehtoranta.

Hän kertoo, että suurin osa johtoryhmän jäsenistä ei ole tiennyt yhtiössä aloitettavasta sisäisestä tarkastuksesta, jonka seurauksena paljastuivat rengastestien huijaaminen. Yhtiö myönsi rengastestien manipulaatiot helmikuun lopussa.

– Tarkastukset olivat vain hyvin pienen piirin tiedossa, sanoo Lehtoranta.

Lehtorannan mukaan johdossa ei käyty keskustelua, että "tästä voi tulla joku iso juttu". Jos asia olisi tiedetty, ostokiellosta olisi päätetty ja tiedotettu asianmukaisesti.

– Käsitys oli, että puhutaan vanhemmista asioista, ja päädyttiin siihen, että emme lähde tiedottamaan.

Lehtoranta huomauttaa lisäksi, että tuskin kukaan lähtisi vaarantamaan mitään kyseisten rahasummien takia, sillä sisäpiiririkosten rangaistukset ovat "merkittäviä".

Kurssi laski tänäänkin – viranomaiset eivät ole kolkutelleet ovia

Poliisi tai viranomaiset eivät ole olleet yhteydessä Nokian Renkaisiin testivilpistä. Viranomaiset eivät ole olleet yhteydessä myöskään optioihin liittyvistä kysymyksistä.

– Jos viranomaiset aloittavat tutkinnat, teemme yhteistyötä, sanoo Lehtoranta.

Lehtoranta vakuuttaa, että kuluttajien luottamus Nokian Renkaisiin palautetaan, sillä yhtiö aikoo olla "koko teollisuuden puhtain testaaja". Periaatteet ja testien prosessit aiotaan julkistaa.

Lehtorannan mukaan omistajien luottamus vahvistuu, kun he saavat kuulla että johtoryhmän jäsenillä olisi ollut aika paljon enemmän myytävää. Hänen mukaansa omistajat ymmärtävät myös, ettei kukaan riskeeraa mitään "tuollaisten summien takia".

Kun Nokian Renkaat julkisti tiedot rengasvilpistä, osakekurssi laski yli seitsemän prosenttia. Tänään perjantainakin kurssi on iltapäivällä lähes neljän prosentin laskussa. Optioiden arvonalennus on vielä suurempi.