Kerros, Big Mac vai Whopper – mikä on suosikkiburgereiden salaisuus?

Tutut nimet ja maut myyvät hampurilaisravintolassa vuosikymmenestä toiseen.Tässä jutussa ei paljasteta kumpi on voitolla, Kerroshampurilainen vai Big Mac, mutta kymmeniä miljoonia klassikoita menee parempiin suihin vuodessa.

Kotimaa
Burger Kingin Whopper-hampurilainen.
Burger Kingin Whopper-hampurilainen.REX / AOP

Hesburgerin myydyin hampurilainen on Kerroshampurilainen. Kuinka monta niitä myydään päivässä?

– Sitä emme voi kertoa. Se on liikesalaisuus, toteaa viestintäpäällikkö Heini Santos.

Jos Hesburgerin ovi käy 100 000 kertaa päivässä, niin aika monta kerroshampurilaista menee suomalaisten suihin päivittäin. Jos asiakaskäyntejä on vuodessa lähes 37 miljoonaa, niin aika monta pihviä saa hampurilaisten väliin paistaa.

– Kerroshampurilainen on selkeästi suosituin hampurilaisemme. Se on ollut suosituin ainakin viimeiset 25 vuotta, Santos sanoo.

Kerroshampurilainen keksittiin jo ennen kuin ensimmäinen Hesburger perustettiin. Heikki ja Kirsti Salmela avasivat ensimmäisen grillinsä Naantalissa vuonna 1966.

– Heikki Salmela keksi kerroshampurilaisen 1970-luvun puolessa välissä. Ensimmäinen Hesburger perustettiin vuonna 1980 Turkuun. Nyt Hesburgereita on Suomessa 276 kappaletta, sanoo viestintäpäällikkö Santos.

– Kerroshampurilaisen suosion syy on itse tekemämme majoneesit. Meillä on kurkku- ja paprikamajoneesi, joita kumpaakin käytetään.

Pihvien alkuperämaa on Santosin mukaan Tanska ja Suomi.

Mies syö hampurilaista Hesburgerissa.
Hesburgerin Kerrosahmpurilainen.Ismo Pekkarinen / AOP

Mäkkäreissä hotkitaan eniten Big Mac -hampurilaisia

Maailman myydyintä hampurilaista, Big Macia, myydään Suomessa miljoonia vuodessa. McDonald's ei anna tarkkoja lukuja myytyjen Big Maccien määrästä, mutta Suomen Mäkkäreissä käy noin 40 miljoonaa asiakasta vuodessa. Ravintoloita on 71 tällä hetkellä.

– Kyllä niitä menee miljoonia vuodessa Suomessa, toteaa markkinointijohtaja Christoffer Rönnblad.

Meneekö niitä kymmeniä miljoonia?

– Niin tarkkaan emme voi valitettavasti sanoa, mutta miljoonia niitä menee.

McDonald's syntyi vuonna 1955, kun pirtelökonemyyjä Ray Kroc osti McDonaldin veljesten yrityksen. Big Macin keksi Jim Delligatti -niminen hampurilaisyrittäjä vuonna 1967. Sitä alettiin myydä Yhdysvalloissa seuraavana vuonna.

– Pirtelö ja juustohampurilainen ovat edelleen kulmakiviämme.

Juustohampurilaisia myydän Suomessa lähes yhtä paljon kuin Bic Mac -hampurilaisia.

Suomeen ensimmäinen ravintola tuli vuonna 1984 ja siitä lähtien Big Mac on ollut ketjun suosituin hampurilainen.

– Kun Big Mac lanseerattiin, suositun siitä teki se, että se on kahdessa kerroksessa. Sen mausta on muodostunut klassinen, johon yhtenä syynä on meidän "secret sauce", Rönnblad arvelee.

Big Mac on maailmanlaajuisesti Mäkkärin suosituin tuote. Ravintoloita on 36 000 eri puolilla maailmaa.

Rönnbladin mukaan Big Macin suosiosta kertoo myös se, että toiset hampurilaisyritykset ovat kopioineet sitä niin paljon.

Big Macin pihvit tuodaan jäisinä Puolasta. Paistamisvaiheessa niihin lisätään suolaa ja pippuria.

Big Mac -ateria McDonald`sin ravintolassa.
Big Mac - ateria McDonald`sin ravintolassa.Richard B. Levine / AOP

Burger King: "Whopper on kuin Leviksen 501 -farkut"

Suomessa myytiin viime vuonna lähes miljoona Whopper-hampurilaista. Suomessa on 20 Burger Kingiä, ensimmäinen avattiin vuoden 2013 lopussa.

Burger King -ravintoloita on maailmassa yhteensä 14 000, ensimmäinen on perustettu jo vuonna 1954 Miamissa.

Whoppereita on paistettu vuodesta 1957 lähtien samalla reseptillä ympäri maailmaa. Se on ravintolan tunnetuin brändi.

– Whopper on iso tuote. Se on meidän brändikärkemme ja sitä tuodaan esille. Siinä on selkeitä makuja, arvioi ketjujohtaja Mikko Mollberg.

– Whopper on hampurilaisista varmasti maailman kahden tunnetuimman hampurilaisen joukossa. Brändillä ja tuotteella on iso merkitys.

– Whopperissa on selkeät raaka-aineet, joita voi vaihtaa. Siihen ei ole pakko ottaa suolakurkkua tai siihen voi lisätä tomaattia.

– Whopper on brändinä kuin Leviksen 501 -farkut. Se on niin tunnettu, että sitä ei tarvitse edes miettiä. Tuttuus ja turvallisuus myy.

Whopperin pihvi tulee Itävallasta.