1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rakennusperintö

Lapin rakennusperintöä tuhoutuu joka vuosi – tukea ei riitä uusiin kohteisiin

Lapissa tuhoutuu joka vuosi kulttuurihistoriallisesti arvokkaita pihapiirejä. Ympäristöministeriö on myöntänyt Lappiin tälle vuodelle 59 000 euroa rakennusten kunnostuksiin. Summalla kyetään lähinnä jatkamaan menossa olevia hankkeita.

rakennusperintö
Tornion Raatihuone remontissa.
Tornion kulttuurihistoriallisen Raatihuoneen kattoa kunnostetaan.Jari Vesa / Yle

Lapin rakennusperintö rapistuu. Tarkastaja Tapio Pukema Lapin ELY-keskuksesta kertoo, että muutamia kultuurihistoriallisesti arvokkaita isoja pihapiirejä tuhoutuu joka vuosi.

– Maakunnan rakennuskanta inventoitiin vuosina 2004-2008. Lapissa on yli 10 000 kultuurihistoriaalisesti arvokasta rakennusta, joiden on joukossa on myös ennen sotia rakennettuja. Sinänsä rakennukset säilyvät, jos katot ovat kunnossa. Mutta katto-ongelmia on alkanut tulla, Pukema kertoo.

Valtion avustus kaukana tarpeesta

Rakennusten korjauksia hankaloittaa se, että valtion avustukset ovat liian pienet suhteessa tarpeeseen. Tälle vuodelle Lappiin on myönnetty vajaa 59 000 euroa, jolla kyetään lähinnä jatkamaan jo tekeillä olevia hankkeita.

– Uusia hakemuksia tuli noin 50. Lisäksi olemme jättäneet harkintaan joitain aiemmin haettuja kohteita odottamaan sitä, että avustuksen määrää nostettaisiin. Tänä vuonna käynnistyy ehkä muutama uusi hanke, Pukema toteaa.

Pukema kertoo, että Lapissa oltaisiin tyytyväisiä, jos avustusta tulisi noin 200 000 euroa.

– Tälle vuodelle hakemuksia tuli yli miljoonan euron kustannuksiin. Jos kaikki saisivat 50 prosentin tuen, niin rahaa tarvittaisiin 600 000 euroa.

Edellinen hallitus leikkasi

Avustusten leikkaus on tehty edellisen hallituksen aikana.

– Tänä vuonna kokonaissumma on 850 000 euroa, kun se on ollut 2,5 miljoonaa. Edellinen hallitus puolitti avustuksen kahdesti, Pukema sanoo.

Lue seuraavaksi