1. yle.fi
  2. Uutiset

Juuri synnyttänyt naisvanki jätettiin yöksi alkeelliseen selliin – vangille korvauksia

Valtio joutuu maksamaan korvauksia Hämeenlinnassa synnyttäneelle naisvangille ihmisarvoisen kohtelun loukkauksista. Vangin synnytystä valvoi miesvartija ja tuore äiti vietiin heti synnytyksestä matkaselliin, jossa hän ei voinut huolehtia hygieniastaan.

Kotimaan uutiset
Vankilan piha ristikkoikkunan takaa
YLE / Häme

Hämeenlinnan vankilassa oli vuonna 2012 tutkintavankina nainen, joka oli raskaana. Hänet siirrettiin loppuvaiheessa vankisairaalasta Kanta-Hämeen keskussairaalaan, jossa hän synnytti lapsen.

Synnytystä valvoi matalan sermin takana kaksi vartijaa, joista toinen oli mies. Hämeenlinnan vankila perusteli miesvartijan läsnäoloa sillä, että vangin pelättiin käyttäytyvän aggressiivisesti. Naisvanki kärsi pahasta masennuksesta.

Viranomaiset pelkäsivät vangin reagoivan rajusti, jos hän saa tietää, että vastasyntynyt otetaan turvallisuussyistä kiireellisesti huostaan.

Synnyttäjän tila heikkeni yön aikana

Kanta-Hämeen keskussairaalassa ei vankia haluttu pitää, koska naisvankia pidettiin turvallisuusriskinä.

Vanki siirrettiinkin vain kolme tuntia synnytyksestä Hämeenlinnan vankilan matkaselliin.

Häntä ei voitu ottaa takaisin vankisairaalan, koska hänet oli jo kirjattu ulos sieltä. Keskussairaalassa luultiin, että synnyttänyt palaa vankisairaalaan.

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojan mukaan synnyttäjän yksityisyyttä ei Kanta-Hämeen keskussairaalassa toteutettu hienotunteisesti eikä suojattu tarpeeksi hyvin.

Heikkokuntoisen naisvangin palauttaminen alkeelliseen matkaselliin oli epäinhimillistä ja vaarantanut vangin terveyden. Vangin hygieniasta ei huolehdittu, eikä vangin tilaa tarkkailtu.

Asiamiehen näkemyksen mukaan vangin terveydentila huonontuikin selvästi matkasellissä vietetyn yön aikana.

Valtiokonttori maksaa naisvangille hyvitykseksi perus- ja ihmisoikeusloukkauksista yhteensä 3 500 euroa.

Lue seuraavaksi