Mystinen räjähdys nuotiossa muutaman metrin päässä nukkujista – syytteet hylättiin

Nuotiossa tapahtunut mystinen räjähdys johti syytteisiin Lapin käräjäoikeudessa. Syyttäjän mukaan 37-vuotias mies oli räjäytttänyt nuotiossa kaasupullon vain muutaman metrin päässä nukkuneista miehistä. Lapin käräjäoikeus hylkäsi syytteet, koska miehen syyllisyydestä ei löytynyt riittävästi näyttöä.

Kaasun jakelu ja kaasun myynti

Tapaus sattui Inarissa heinäkuussa 2014. 37-vuotias syytetty oli kertomansa mukaan lisännyt puita nuotioon. Myöhemmin nuotiossa jokin oli räjähtänyt.

Syyttäjän mielestä syytetty oli räjäyttänyt nuotiossa retkikeittimen kaasupullon. Räjähdys oli aiheuttanut vakvan terveyden vaaran kolmelle miehelle, jotka nukkuivat avolaavussa 6-10 metrin päässä nuotiosta.

Räjäyttämisestä syntyi useita metrejä halkaisijaltaan oleva tulen leimahdus. Nuotion ympärillä ollut betoriengas oli rikkoutunut ja tulipuita, kipinöitä ja muuta kuumaa ainetta oli sinkoutunut ympäristöön. Vaatteet ja laavu kärsivät vaurioita, mutta kukaan ei loukkaantunut.

Syytetty kiisti laittaneensa kaasupulloa nuotioon. Hän myönsi kulkeneensa Metsähallituksen nuotiopaikan ohi kalastamaan mennessään ja tapansa mukaisesti laittaneensa puita nuotioon. Mies vaati syytteiden hylkäämistä.

Lapin käräjäoikeus ei löytänyt näyttöä miehen syyllisyydestä. Käräjäoikeuden mukaan todistusaineistolla ja todistajien todistelulla ei voitu näyttää toteen sitä, että nuotiossa tapahtuneen räjähdyksen on aiheuttanut juuri kaasupanos. Esimerkiksi ei voitu sulkea pois mahdollisuutta, että joku muu alueella liikkunut olisi voinut heittää aiemmin kaasupullon nuotioon.

Näytön osalta epäselvissä tilanteissa asia on ratkaistava syytetyn eduksi. Tämän vuoksi käräjäoikeus hylkäsi syytteen vaaran aiheuttamisesta ja vahingonteosta.

Tuomiosta voi valittaa Rovaniemen hovioikeuteen.