Sähköt menettänyt maitotilan isäntä – "Onneksi on lehmän hermot, ei tätä muuten kestäisi"

Pohjoissavolaiselta tilalta katkaistiin sähköt maksamattomien laskujen vuoksi alkuviikosta. Tila sai hätäapua, ja sähköt takaisin, mutta kovin valoisalta ei tilan tulevaisuus näytä. Isäntäpariskunnan tilipussi on kutistunut vuodessa yli 21 000 euroa: viime vuonna verotettavaa tuloa kertyi vain 3 700 euroa.

talous
Vasikka.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Navetassa ammuntakuoro yltyy korviahuumaavaksi, kun isäntä astuu sisälle. On iltalypsyn aika pohjoissavolaisella tilalla.

Isäntä aloittaa tutut, tuhansia kertoja toistetut valmistelut. Tiistai-iltana kaikki oli toisin: tilalta katkaistiin maksamattoman laskun takia sähköt iltapäivällä, ja iltalypsy jäi väliin.

Jos olisin kovin tulisieluinen, ei tässä paljon naureskeltaisi.

Maitotilan isäntä

Isäntä tiesi, että niin voisi käydä: sähköyhtiössä ei pyyntöjä ja selityksiä kuunneltu, ja varoitus sähköjen katkeamisesta oli jo tullut.

Yllätyksenä pimeyden hetki silti tuli. Isäntäpari tointui nopeasti, ja päätti, että tilalla toimitaan niin kuin myrskyssä.

Ensimmäisenä isäntä soitti maitoauton paikalle: saataisiin ainakin tilatankissa olleet maitolitrat pelastettua viemäriin kaatamiselta.

– Onneksi olen saanut lehmän hermot, se jeesaa aika paljon. Jos olisin kovin tulisieluinen, ei tässä paljon naureskeltaisi. Ei tätä oikeasti kestäisi.

Kuivikkeiden vaihtoa ja käsinlypsyä

Isäntäpari teki hartiavoimin työtä, etteivät eläimet kärsisi. Isäntä kaivoi säilörehusta "köykäistä heinää" pudottaakseen ruoan sisältämän energian määrää – se pudottaa nopeasti myös maidontuotantoa.

Muutamaa kovalypsyistä lehmää käytiin käsin tilkkomassa.

Maitotilan isäntä

– Muutamaa kovalypsyistä lehmää käytiin käsin tilkkomassa. Kaikkia ei olisi millään pystynyt lypsämään, isäntä kertoo.

Parsia puhdistettiin tiheään ja kuivikkeita lisättiiin reilusti, että utaretulehdukset pysyisivät loitolla.

Eläinten ruoasta tilalla ei ole pulaa: viime kesänä hyvälaatuista säilörehua saatiin tehtyä runsaasti. Lehmien täysrehu tulee meijeristä, ja sen hinta peritään suoraan maitotilistä.

Sähkölasku vai talolainat

Pohjoissavolaisen tilan isännälle Maaseutuviraston viikko sitten tullut ilmoitus EU-tukien maksun siirtymisestä kesäkuulle tuli "täysin puskista". Tilalta on vielä noin 10 000 euroa tukieuroja saamatta.

Valitsin lainat, olisi edes katto pään päällä.

Maitotilan isäntä

Kun odotettuja tukia ei tullut, rahaa reilun 3000 euron sähkölaskuun ei yksinkertaisesti ollut.

Talous oli alkanut kiristyä jo syksyllä. Isännän sanoin: oli rahan suhteen kuiva kausi.

Joulukuun lopulla isäntä puntaroi, pistääkö rahat sähkölaskuun vai talon lainoihin.

– Valitsin lainat, olisi edes katto pään päällä.

Kun isäntä soitti sähköyhtiön perintätoimistoon, sieltä vastattiin, että jos rahaa ei tule, sähköt katkaistaan. Osasuorituksia olisi voinut tehdä, mutta sähköt saisi takaisin vasta, kun koko summa on maksettu.

– Viimeisen asti sitä koitetaan itse pärjätä. Kynnys kysellä apua muualta on aika korkealla. Olihan sitä sähkölaskun kanssa jo viime vuonna ongelmia, mutta aina on löytynyt viime tinkaan joku tulonlähde, ja lasku on saatu hoidettua.

Investoinnin huono ajoitus

Tilan sähköt olivat lopulta poikki noin vuorokauden. Isäntä soitteli apua tiiviisti, ja sai lopulta apua laskun maksuun sosiaalitoimistosta.

Ikävyyksiä alkoi tulla ennen kuin ehdittiin saada tuotanto täyteen käyntiin.

Maitotilan isäntä

– Siellä oli niin reipas ihminen, joka sai sähköyhtiönkin ymmärtämään, että sähköt on saatava pian takaisin, hän kiittelee.

Isäntä on vaimonsa kanssa hoitanut lypsykarjaa kotitilallaan vuodesta 2008 lähtien. Vajaa neljä vuotta sitten jatkettiin parsinavettaa ja lypsävien määrä kasvoi liki 40:ään.

– Luulin, että kyllä se siitä lähtee, mutta pahaan saumaan se investointi tuli. Ikävyyksiä alkoi tulla ennen kuin ehdittiin saada tuotanto täyteen käyntiin.

Tulot romahtivat vuodessa

Pohjoissavolaistila on jättänyt tuhansien muiden tilojen tavoin veroilmoitukset helmikuun lopussa. Sen yhteydessä selvisi lopullisesti taloudellinen kurjuus: vuonna 2014 isäntäparin verotettava tulo oli 25 000 euroa. Viime vuonna tulo putosi 3700 euroon.

Minulle riittää, kun saa laskut maksettua ajallaan.

Maitotilan isäntä

– Olen ollut tyytyväinen tähän saakka tuloihin, minulle riittää, kun saa laskut maksettua ajallaan.

Isännän mukaan maatalouden lainoittajapankki "on ollut touhussa mukana." Viime vuonna tila sai yhdeksän kuukautta lyhennysvapaata.

Mutta jos kahden ihmisen bruttotulot vuodessa ovat alle 4000 euroa, miten sillä voi elää?

– Se on ihan siinä ja siinä, että raha riittää kaikkein välttämättömimpiin. Kaikki turha on pitänyt karsia jo aikoja sitten.

Suurin ongelma on maidon hinnassa

Maito on pohjoissavolaisen tilan ainoa tulonlähde. Parsinavetta ja isohko eläinmäärä työllistää niin paljon, ettei isäntäpari ehdi tilan ulkopuolelle töihin.

Teki niin tai näin, lopputulos ei ole hirveän kaanis.

Maitotilan isäntä

– Jos olisi robottipihatto, isäntä jättää lauseen ilmaan.

Miehen mielestä EU-tukien myöhästymistä suurempi ongelma on maidon hinta. Se on pudonnut lähes neljänneksellä.

– Hinta on maidontuottajan näkökulmasta järkyttävä, koska menopuolelta on vaikea tinkiä.

Lopettamista isäntä ei silti vielä harkitse: tilanpitoa pitää jatkaa vielä pari vuotta, muuten hän joutuu maksamaan 50 000 euroan aloitusavustuksen takaisin.

– Teki niin tai näin, lopputulos ei ole hirveän kaanis, savolaisisäntä sanoo.

Kevättä jo odotellaan

Kaikesta huolimatta isännän usko tulevaisuuteen vahva, sillä tilan maitomäärä on lähtenyt nousuun. Taloustilannetta hän aikoo korjata myymällä pois työkoneita, joita ei ihan välttämättä tarvitse.

Jos liikaa miettii, alkaa vain keljuttaa.

Maitotilan isäntä

Isännän mielestä vaikeudet on vain siirrettävä viileästi syrjään.

– Jos liikaa miettii, alkaa vain keljuttaa. Vaimo on aika paljon syttyherkempi, mutta onneksi oma rauhallinen olemus vähän tasoittaa tilannetta.

Tilan väki aikoo suunnata täydellä tohinalla kohti toukotöitä: silloin murheet viimeistään unohtuvat. Touko-kesäkuussa isännät työpäivät ovat ympäripyöreitä, "vanhalla auringolla uutta katsellaan."

– Yhteiskuntasopimuksen jälkeen hallitus saisi pureutua seuraavaan hankalaan asiaan, tähän meitä koskevaan, isäntä toivoo.