Ilmianna uusi sana – hyvät vinkit päätyvät sanakirjaan

Kieli muuttuu jatkuvasti. Osa sanoista jää pysyvään käyttöön ja päätyy lopulta sanakirjaan. Suomalaiset voivat myös itse ehdottaa kielitoimistolle uusia sanoja.

Kotimaa
Kuva sanakirjan sivusta.
Sami Tammi / Yle

Kotimaisten kielten keskuksen kielitoimisto uusii sanakirjansa noin vuoden välein. Päivitettyyn versioon lisätään säännöllisesti uusia sanoja.

– Saamme ehdotuksia uusista sanoista jopa viikoittain, kertoo sanakirjan toimittaja Riina Klemettinen.

Sanan ei tarvitse olla täysin uusi. Kielitoimisto kaipaa vinkkejä myös vanhoista sanoista, joita on alettu käyttää uudella tavalla.

– Ei ole harvinaista, että sanojen käyttötarkoitus muuttuu. Joskus niihin tulee myös sävyeroja. Jokin arkisena pidetty sana voi yleiskielistyä ja arkisuus katoaa sanasta.

Hyvä esimerkki käyttötarkoituksen muutoksesta on Klemettisen mukaan kirjanmerkki. Vaikka sitä käytetään edelleen myös kirjan välissä, on monen tietokoneruudullakin jo kirjanmerkkejä ohjaamassa erilaisiin nettiosoitteisiin.

Vakiintunut sana kelpaa varmimmin

Kielitoimiston nettisivuilla on voinut ilmiantaa uuden sanan jo noin vuoden ajan. Myös puhelimella ja sähköpostilla lähetettävät vihjeet kelpaavat. Kaikki ehdotukset eivät kuitenkaan päädy sanakirjaan asti.

– Jos sana on niin yleinen, että muutkin kuin ilmiantaja käyttävät sitä, voi se suurella todennäköisyydellä päätyä sanakirjaan. Kieleen vakiintuneet sanat tulevat sinne jossain vaiheessa ilman muuta, Riina Klemettinen toteaa.