1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Taiteilijakollegoiden huonot kokemukset pelottavat: Niina Lahtinen ja Aku Hirviniemi eivät halua antaa yhteishaastatteluja

Komediarooleistaan tutut, näyttelijä Aku Hirviniemi ja hänen puolisonsa, näyttelijä-käsikirjoittaja Niina Lahtinen pyrkivät välttämään yhteishaastattelujen antamista. Kollegoiden kokemukset julkisuudesta ovat opettaneet, ettei mediassa kannata välttämättä ihan kaikesta avautua.

Kuva: Tiina Kokko / Yle

Tällä viikolla pariskunta Niina Lahtinen ja Aku Hirviniemi joutuivat yllättäen tilanteeseen, jota he ovat tietoisesti pyrkineet välttämään: yhteishaastattelun antamista.

Suomen tämän hetken ehkä suosituin taiteilijapariskunta sai keskiviikkona kunniamaininnan Vuoden hämäläinen, joka myönnettiin ensimmäistä kertaa pariskunnalle.

Miksi Lahtinen ja Hirviniemi kieltäytyvät yhteishaastatteluista?

Osin kyse on kuulemma siitä, ettei voi koskaan olla aivan varma mitä lehteen lopulta päätyy. Toisaalta puoliso saattaa vahingossa höpöttää jotakin, josta toinen haluaisi vaieta.

Myöhemmin tajusin, ettei ihan kaikkea kannata kaikille avata.

Aku Hirviniemi

Tuollaiset tilanteet toimittajat yleensä huomaavat heti ja käyttävät hyväkseen.

– On ollut ihan opettavaista lukea muiden pariskuntien haastatteluja. Kuka sitä nyt Annassa tai Me Naisissa menee ihan rehellisesti kertomaan, että hirveä akka, Hirviniemi pohtii.

– Sehän olisikin raikasta muuten, Lahtinen innostuu vieressä.

Kun Aku Hirviniemi muutama vuosi sitten nousi Riihimäeltä valtakunnan julkisuuteen, antoi hän hyvin monenlaisia haastatteluja.

Pyynnöt tietysti hivelivät vasta valmistunutta näyttelijää.

Pahimmillaan mies saattoi kuitenkin laittaa juttutuokiot absurdilla huumorilla lekkeriksi, josta toimittajan oli vaikeaa löytää totuuden siementäkään.

Niinpä julkisuuteen päätyi kummallisiakin lausuntoja.

Hirviniemi myöntää, ettei hänellä ollut juuri käsitystä medianhallinnasta ensimmäisinä menestyksen vuosinaan.

– Myöhemmin tajusin, ettei ihan kaikkea kannata kaikille avata. Ehkä sen takia olemme halunneet pitää asiat näin, Aku sanoo ja viitaa kieltäytymiseen yhteishaastatteluista.

Akun piti toppuutella Niinaa

Kun julkisuuden valokiila kääntyi Siskonpeti –tv-sarjan myötä Niina Lahtiseen, oli kokenut Aku jo tukena.

Mä olen sellainen, että höpötän ihan mitä sattuu, koska mulla ei ole mitään kontrollia.

Niina Lahtinen

– Minulla oli hyvä opettaja! Kun annoin ensimmäisiä lehtihaastatteluja, niin puolisoni pystyi tokaisemaan, että älä nyt tuollaista anna sinne kirjoittaa.

Silti suupaltin Lahtisen kommentteja tuntui olevan vaikea kenenkään kontrolloida.

– Mä olen sellainen että höpötän ihan mitä sattuu, koska mulla ei ole mitään kontrollia.

Osin epämiellyttävistä jutuista saa siis syytää myös itseään.

Lahtinen onkin joutunut jälkikäteen pyytämään toimittajia poistamaan osia hänen kommenteistaan ennen niiden julkaisua.

– Herranjestas, mitä mä nyt tuollasta? Ota toi pois! Mitä mun äitini sanoo, kun tuollaista hänestä avaudun, muistelee Lahtinen kauhunsekaisia reaktioitaan.

– Kieli keskellä yritän olla, mutta silti aina joku pahoittaa mielensä.

Media ja näyttelijä tarvitsevat toisiaan

Kumpikaan suosituista taitelijoista ei ole katkera medialle. He tietävät hyvin, että kyse on symbioosista. Kumpikin tarvitsee toisiaan. Suosittu julkimo kannessa myy ja näyttelijä pysyy työntajien mielissä, kun naama on näkyvissä.

Jokainen julkisuuteen nouseva noviisi joutuu kantapään kautta opettelemaan median lait ja löytämään oman tapansa tulla sen kanssa toimeen.

Yleensä ensimmäinen hämmästyksen aihe on se, miten juttu lopulta otsikoidaan ja mikä lause päätyy aikakauslehden kanteen.

– Naistenlehdissä on hauskaa se, kun on tehty positiivinen juttu, mutta kanteen painetaankin täysin asiayhteydestä irrotettu lause, Niina Lahtinen hymähtää.

– Pariskuntien eron hetkellä taas kaivetaan kaikki mitä he ovat parisuhteesta koskaan tulleet puhuneeksi, Aku Hirviniemi komppaa.

Joku muu tekee otsikon kuin toimittaja

Sen verran juttuja kirjoittavien toimittajien kanssa on kuulemma tultu juteltua, että joku ymmärrys toimituksen työskentely tavoista on syntynyt.

Monesti esimerkiksi jutun otsikosta tai lehden kanteen päätyvästä otsikosta ei vastaakaan kyseinen toimittaja, vaan ihan joku muu.

– Toimittajaa ei voi syyttää, vaan se voi olla toimituspäällikkö tai -sihteeri.  Sitten siellä lopulta seisoo, että ”seksielämämme on kuivaa”, Hirviniemi hekottaa.

Sitten siellä lopulta seisoo, että ”seksielämämme on kuivaa”

Aku Hirviniemi

Niina Lahtinen kertoo, kuinka hän on joutunut läheltä seuraamaan myös monen julkkiskollegan kiukkua, kun lehtijuttu onkin ollut lopulta aivan toisenlainen kuin mitä oli tarkoitus.

– Monet itkut olen takahuoneessa nähnyt.

Lahtinen on huomannut omista haastatteluistaan kuinka huumori ja ironia ovat haastatteluissa vaikeita lajeja. Toimittaja voi ymmärtää lohkaisut aivan väärin, jopa tarkoituksella.

Huolimattomat heitot saattavat sitten päätyä tylynä totuutena lehden kanteen.

– Ne ovat kyllä kamalia, Niina Lahtinen huokaa.