1. yle.fi
  2. Uutiset

Ministeri Tiilikainen: Kansallisomaisuutemme ei ole myynnissä

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kiistää, että valtion maita ja vesiä oltaisiin myymässä. Ministerin mukaan eduskunnan käsittelyssä oleva uusi metsähallituslaki turvaa valtion maiden virkistyskäytön nykyisellään.

luonto
Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen
Ympäristöministeri Kimmo TiilikainenYle

Metsähallituksen metsätalouden yhtiöittäminen on herättänyt laajasti huolta. Noin 100 000 ihmistä on allekirjoittanut lakiuudistusta vastustavan nimilistan.

– Suomen luontoa ei olla yhtiöittämässä, eikä kansallisomaisuutemme ole myynnissä. Valtion maiden virkistyskäyttö ja luonnon monimuotoisuus turvataan tulevaisuudessakin, ministeri Tiilikainen sanoo ministeriön tiedotteessa.

Uudella lailla perustettava valtion metsätaloutta harjoittava tytäryhtiö olisi kokonaan Metsähallitus-liikelaitoksen omistama. Valtion maat ja vedet olisivat edelleen Metsähallitus-liikelaitoksen hallinnassa.

– Yhtiöllä olisi oikeus käyttää metsätalouskäytössä olevia talousmetsiä liiketoiminnan harjoittamiseen, mutta tätä oikeutta se ei kuitenkaan voisi siirtää kolmannelle osapuolelle. Yhtiöstä ei voida myydä yhtäkään osaketta ilman eduskunnan hyväksyntää ja lain muuttamista, Tiilikainen muistuttaa.

Tiilikaisen mukaan yhtiön on otettava huomioon Metsähallituslain mukaiset yleiset yhteiskunnalliset velvoitteet, kuten luonnon monimuotoisuuden, virkistyskäytön, työllisyyden edistämisen, saamelaiskulttuurin ja poronhoidon vaatimukset. Tämän varmistavat eduskunta, ministeriöt ja Metsähallituksen hallitus.

Lue seuraavaksi