1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n presidentinvaali

Millainen musiikki soi Valkoisessa talossa ensi vuonna?

Siinä missä demokraattien Hillary Clinton luottaa listahitteihin, on republikaanien Donald Trumpin kampanjatilaisuuksissa kuultu niin rockia kuin klassista musiikkiakin.

Kuva: Instagram

Kun Yhdysvaltain tuleva presidentti laittaa stereot päälle Valkoisessa talossa ensimmäistä kertaa, saattaa äänessä olla esimerkiksi Katy Perry tai Adele.

Jos Valkoisessa talossa soi Katy Perry, on demokraattien presidenttiehdokkuudesta kisaava Hillary Clinton valittu ensin puolueensa ehdokkaaksi ja sitten presidentiksi. Jos Adele, ovat Valkoisen talon auenneet republikaanien presidenttiehdokkuutta nyt tavoittelevalle Donald Trumpille.

Siinä missä Katy Perry tukee Clintonia näyttävästi, julkaisemalla esimerkiksi Instagram-tilillään (siirryt toiseen palveluun) yhteiskuvia Clintonin kanssa, on Adele korostanut ettei hän ole antanut Trumpille lupaa musiikkinsa käyttämiseen.

Clinton ottaa luonnollisesti tästä asetelmasta kaiken irti.

Clinton soittaa hittejä

Jo viime kesänä Hillary Clintonin kampanja julkaisi 13 kappaleen soittolistan.

Näitä kampanjan virallisen soittolistan kappaleita, joista kaikki on julkaistu vuoden 1999 jälkeen, on kuultu Clintonin kampanjatilaisuuksissa säännnöllisesti.

Virallisen soittolistansa lisäksi Clinton on julkaissut toisenkin soittolistan, jota kampanjasivulla kutsutaan girl power -soittolistaksi (siirryt toiseen palveluun). Nimensä mukaisesti listalla on vain naisartistien kappaleita.

Perryn lisäksi moni muukin muusikko on ehtinytilmaista tukensa Clintonille. Tällä voi olla väliä.

Esiin kaivetaan yhä, kuinka Ronald Reaganin vuonna 1984 (siirryt toiseen palveluun) New Jerseyssä pitämässä kampanjapuheessa sanoi Bruce Springsteenin musiikin, erityisesti kappaleen Born in the U.S.A antavan ihmiselle toivoa.

Sen lisäksi, että Springsteen oli tarkoittanut kappaleen työttömäksi jääneen Vietnamin sodan veteraanin hätähuudoksi, ei artisti ilahtunut lainkaan siitä, että Reagan valjasti kappaleen kampanjansa käyttöön.

Trump soittaa mitä lystää

Trumpin vaalitilaisuuksissa kuultujen kappaleiden kirjo on selvästi laajempi kuin Clintonilla. Tunnelmaa on nostatettu niin rockin klassikoiden, aarioiden kuin musikaalisävelmienkin tahtiin.

Republikaani Donald Trump kampanjoimassa Dallasissa 14. syyskuuta. Kuva: Tom Pennington / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltalaislehti New Yorkerin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Trumpilla on kampanjatilaisuuksissaan soitettavan musiikin suhteen muutama sääntö. Trump hyväksyy soittolistansa itse ja mitä huonommin kappale sopii poliittiseen tilaisuuteen, sen parempi.

Trumpin kampanjatilaisuuksissaan soittama musiikki ei ole ilahduttanut kappaleet tehneitä artisteja, päinvastoin.

Brittilaulaja Adelen lisäksi muun muassa rockyhtyeet Aerosmith sekä The Rolling Stones ovat korostaneet, ettei Trump ole pyytänyt lupaa kappaleiden käyttämiseen (siirryt toiseen palveluun).

Kun Trump soitti kampanjatilaisuudessaa rockyhtye REM:n kappaleen, kommentoi yhtyeen nokkamies Michael Stipe asiaa (siirryt toiseen palveluun) kutsumalla Trumpia surulliseksi, huomionkipeäksi ja vallanhaluiseksi pieneksi mieheksi.

– Älkää käyttäkö musiikkiamme tai minun ääntäni ääliömäisessä kampanjan irvikuvassanne, Stipe kirjoitti yhtyeen julkaisemassa lausunnossa.