Koe uusi yle.fi

Arkuus ja rahanpuute voivat estää ehkäisyn aloittamisen – "Ilmainen ehkäisy olisi satsaus nuorten hyvinvointiin"

Kouluterveyskyselyn perusteella ehkäisy unohtuu melko monelta nuorelta. THL suosittaa kunnille ilmaisen ehkäisyn tarjoamista alle 20-vuotiaille, mutta harva rahojaan laskeskeleva kunta noudattaa kehotusta.

terveys
Kaikissa ehkäisyvalmisteissa on kohonnut veritulppariski.
Yle

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan harva kunta tarjoaa alle 20-vuotiaille nuorille ilmaista ehkäisyä, vaikka THL sitä suosittaakin.

Mikkelissä aihe on noussut nyt pinnalle, sillä ilmaisesta ehkäisystä on jätetty valtuustoaloite.

Parikymppisen mikkeliläisen, Niina Pellisen, mukaan ilmaisella ehkäisyllä voitaisiin vähentää abortteja ja niistä koituvia ongelmia.

– Ilmainen ehkäisy olisi satsaus nuorten hyvinvointiin. Vaikka se maksaa kunnalle, niin kaikkein suurimmat ongelmat tulevat henkisestä pahasta olosta – siitä, että on joutunut sellaisen päätöksen (abortin) tekemään.

Abortit ovat Pellisen mukaan nuorten keskuudessa tabu. Hän tietää muutaman ihmisen, joka on joutunut abortin tekemään.

– Siitä ei todellakaan kauhean monelle haluta kertoa, jos sellaiseen tilanteeseen on jouduttu. On se henkisestikin todella raskasta.

Alle 20-vuotiaiden raskaudenkeskeytykset ovat laskeneet tasaisesti Suomessa. Vuonna 2014 koko maassa abortteja tehtiin keskimäärin noin kymmenelle nuorelle naiselle tuhannesta. Laskun uskotaan johtuvan erityisesti siitä, että seksivalistus on osa opintosuunnitelmia.

Ilmaisista ehkäisyn aloituspakkauksista luovuttiin Mikkelistä

Mikkelissä oli aikanaan tarjolla nuorille lääkefirmojen tarjoamia ilmaisia ehkäisyn aloituspakkauksia. Niistä päätettiin kuitenkin luopua.

– Jonkinlaisen kummallisen keskustelun jälkeen päädyttiin tällaiseen. Toivoisin, että jatkossa poliitikot vähän kuuntelisivat asiantuntijoita, ennen kuin näin tyhmiä päätöksiä tehdään, valtuustoaloitteen ilmaisesta ehkäisystä tehnyt kaupunginvaltuutettu Rauni Berndt (vihr.) sanoo.

Niina Pellinen sai kouluaikanaan ehkäisypakkauksen terveydenhoitajalta. Hänen mukaansa kolmen kuukauden aloituspaketti helpotti ehkäisyn aloittamista.

– Se vähentää noloutta, kun ei tarvitse mennä sitä apteekista tai muualta hakemaan, kun ei oikein tiedä vielä mistään mitään.

Nuorille etenkin e-pillerit ovat myös iso rahallinen satsaus.

– Hintavaahan se on. Jos on e-pillerit esimerkiksi aknen takia, niin silloinhan ne saa Kela-korvauksilla halvemmalla. Jos ei saa mitään korvauksia, niille saattaa kertyä aika paljon hintaa, Pellinen toteaa.

Nuorten on helpointa etsiä tietoa verkosta

THL:n kouluterveyskyselyssä melko moni nuori ilmoittaa, ettei ole edellisessä yhdynnässään käyttänyt ehkäisyä.

Pellisen mukaan on hyvin yksilökohtaista, miten helppoa nuoren on lähestyä ehkäisyasioissa esimerkiksi terveydenhoitajia.

– Nuorilla on muutenkin paljon teini-iän ongelmia, joten ei se varmasti helppoa ole.

Pellisen mukaan ehkäisyasioista ei mennä ensimmäiseksi juttelemaan myöskään vanhempien kanssa, sillä itsenäistyvälle nuorelle kyse on intiimeistä asioista.

Pellisen kokemusten mukaan koulujen ehkäisyvalistus on hyvällä tolalla. Moni nuori kuitenkin etsii tietoa myös verkosta.

– Nuoret ovat kyllä aika fiksuja ja osaavat kaivaa tiedon netistä, jos on tarve.

Verkossa ongelmana Pellisen mukaan kuitenkin on, että tiedot ovat usein kovin ristiriitaisia.

– Pitäisi aina muistaa lähdekritiikki kaikessa, mitä sieltä etsii.