Tilkkutäkki nousi sängyltä seinälle – isä kannusti tekstiilitaiteilijan rohkeaksi

Oululainen tekstiili- ja tilkkutaiteilija Vuokko Isaksson on aktiivinen nainen. Käsityönopettajan työn ohessa hän loi komean uran tilkkutaiteilijana. Nyt eläkkeellä ollessaan hän tekee taiteen lisäksi väitöskirjaa, joka porautuu tietysti tilkkutaiteeseen.

Kotimaa
Vuokko Isakssonin väitöskirjan nimeksi tulee Tilkkutäkin nousu sängyltä seinälle
Marko Siekkinen / Yle

Tekstiili- ja tilkkutaiteilija Vuokko Isakssonilla on ollut näyttelyitä niin paljon, että niitä on jo vaikea laskea. Lukumäärä lienee lähempänä kahtasataa. Yli viisikymmentä vuotta kestäneen uran aikana näyttelyitä on ollut niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Olen elänyt ammatillisesti unelmaelämää.

Vuokko Isaksson

Isakssonilla on myös takana elämäntyö käsityönopettajana. Lisäksi hän on ollut mukana Kulttuurivoimalassa ja hän on tehnyt myös työtä toimittajana sekä kirjoittajana, ja paljon muuta.

– Olen elänyt ammatillisesti unelmaelämää. Olen tehnyt ja ryhtynyt tekemään kaikkea mahdollista, mitä käsityön ympärillä voi vain tehdä ja keksiä.

Eläkkeellä siunautui aikaa väitöskirjalle

Vuokko Isaksson on yksi suomalaisen tilkkutaiteen uranuurtajista. Siirtyminen eläkkeelle käsityönopettajan ammatista tuntui hänestä alkuun elämän loppumiselta, mutta jo pian hän huomasi, että nyt hänellä oli tilaisuus toteuttaa haaveita. Viime kesäkuussa maisteriksi valmistuneelle tällainen haave oli väitöskirjan tekeminen.

Isien kannustaminen tekee tyttäristä vahvoja ja rohkeita.

Vuokko Isaksson

– Otsikko on tilkkutäkin nousu sängyltä seinälle. Tarkastelen tilkkutöiden historiaa Suomessa toisen maailmansodan jälkeen. Käsityön merkitys teollistumisen myötä muuttui ja siitä tuli tapa viettää vapaa-aikaa. Ei tehty enää niin paljon tilkkutäkkejä, vaan visuaalisen kuvan tekeminen alkoi vallata alaa. Tämän luovan tilkkuilun opettajana olen uranuurtaja Suomessa.

Isän kannustaminen teki rohkeaksi

Vuokko Isakssonin pitää aktiivisena intohimo. Isaksson päätti jo seitsemän vuoden iässä, että isona hänestä tulee käsityönopettaja. Intohimo käsitöihin syntyi kotona, jossa hän koki isän kannustamisen tärkeänä.

Arvostusta kyllä saa, mutta se miten se näkyy tilipussissa.

Vuokko Isaksson

– Isä oli aktiivinen tukija. Myös matkan varrella on ollut monta viisasta ihmistä, jotka ovat kannustaneet ja rohkaisseet, sieltä se intohimo kumpuaa. Monien tutkimustenkin mukaan isien kannustaminen tekee tyttäristä vahvoja ja rohkeita.

Arvostusta annetaan, palkkaa vähemmän

Länsimaissa tekstiilityöt ovat kuuluneet usein naisten töihin. Nykyään käsityöt ovat useille naisille osa vapaa-ajan viettoa. Nykynaiset ovat koulutettuja ja se itsessään tuo varmuutta ja halua kokeilla omia siipiä ja mahdollisesti piilossa olevia lahjakkuuksia, Isaksson sanoo.

– Opettajana olen nähnyt, kuinka valtava voimavara naisissa on, kun he uskaltavat lähteä luovasti tekemään, esimerkiksi vaikkapa tilkkutöitä, tai mitä tahansa. Arvostusta kyllä saa, mutta se miten se näkyy tilipussissa, siinä ei olla päästy kovinkaan pitkälle.