Miten käy turkulaiselle Helsingissä? Ratsupoliisilla haussa laiskanpuoleinen työntekijä

Työpaikat karkaavat maakunnista Helsinkiin, huomasi myös Turun kaduilla järjestystä ylläpitänyt Ivan, joka joutui jättämään Aurajoen rantamat taakseen. Turun ratsupoliisiyksikkö lakkautettiin helmikuussa.

Kotimaa
Ratsupoliisi, poliisihevonen, hevonen, Ivan
Turusta Helsinkiin saapunut Ivan ja vanhempi konstaapeli Timo Nieminen Helsingin ratsupoliisista.

Valkovenäjäntyöhevonen Ivan sai houkuttelevan työtarjouksen Helsingistä, kun työt Turussa loppuivat. Helsingin ratsupoliisin palvelukseen ei kuitenkaan laukata kuin laitumelle. Kuusivuotias Ivan toimi Turun ratsupoliisin palveluksessa lähes puolitoista vuotta, mutta Helsingissä töiden aloittamista edeltää 2 – 4 kuukauden koeaika.

Koeaika turkulaispoliisille on tarpeen, sillä työ Helsingissä on hieman erilaista kuin Suomen ensimmäisessä pääkaupungissa.

– Perustehtäväthän ovat samanlaisia niin Turussa kuin Helsingissäkin, kertoo vanhempi konstaapeli Timo Nieminen Helsingin ratsupoliisista.

– Helsingissä erikoispiirre on se, että meillä on paljon mielenosoituksia, jotka voivat olla hevoselle pelottavia.

Mielenosoituksissa ja urheilutapahtumissa huudot raikuvat, ilotulitteet voivat räjähdellä ja rummut paukkuvat. Turun joulurauhan julistuksen arvokkaassa tunnelmassa väkijoukkoihin tottuneelle turkulaiselle se voi osoittautua haastavaksi.

– Näissä tilanteissa hevonen pyrkii luontaisesti pakoon. Kesäaikaan joukkojenhallinta on jokaviikkoista hommaa, Nieminen kertoo.

Mielenosoitusten lisäksi Ivan joutuu totuttelemaan hieman erilaiseen liikenteeseen ja raitiovaunuihin, jotka Niemisen mukaan herättävät hevosissa usein kauhua.

Laiska poliisi on hyvä poliisi

Pakoon pötkivä poliisi ei herätä yleisötapahtumissa luottamusta, joten Helsingin ratsupoliisin riveihin haetaankin yleensä hevosia, joilta liika poikamainen hätäily on jo poistunut. Ripaus laiskuuttakaan ei poliisihevosta pahenna.

– Meillä on usein yli 8-vuotiaita hevosia, joilla on jo aktiiviharrastus tai kilpaharrastus ohi ja jotka ovat jo pikkuisen laiskanpuoleisia. Erilaisten testien kautta haetaan kylmähermoista hevosta.

Ensivaikutelma Ivanista on Helsingin ratsupoliisissa ollut hyvä. Trailerista ulos astellessaan turkulainen oli kuin kotonaan, kun useimmat hevoset saattavat stressata uutta ympäristöä viikon verran.

– Luonteeltaan oikein hyvä ja symppis kaveri. Tulisi varmasti syliinkin, jos 700 kilon painon pystyisi kannattelemaan, Nieminen tiivistää tuntemukset työyhteisön uudesta jäsenestä.

Kevään mittaan selviää, johtaako Ivanin koeaika jatkoon. Ivanista tulisi Helsingin ratsupoliisin kahdeksas hevonen.