Suksibisneksen grand old man: "Älkää saarnatko nuorille liikkumisesta"

Tampereen seudulta on lähtenyt maailmalle monta urheiluvälinekeksintöä, joiden takana on yksi mies, 79-vuotias Antti-Jussi Tiitola. Tiitola uskoo, että nuoria ei saa liikkumaan tyrkyttämällä vaan salaa innostamalla.

urheilu
Antti-Jussi Tiitola hiihtää
Jukka Töyli / Yle

Retkiluistin, lasikuituvahvisteinen jääkiekkomaila ja retkikäyttöön kehitettty karvapohjansuksi. Kangasalalaisen Antti-Jussi Tiitolan tarinoita kuunnellessa pää meinaa mennä sekaisin, niin paljon hän on ehtinyt.

Maailmanlaajuista mainetta niittäneiden keksintöjensä lisäksi Tiitola on saunottanut Wayne Gretzkya ja opettanut lumilaudan kehittäjän, Jake Burtonin hiihtämään kahdella suksella.

Antti-Jussi Tiitola
Antti-Jussi Tiitola Jukka Töyli / Yle

Tiitola, jos kuka, tuntee suksivälinebisneksen läpikotaisin. Hän loi 1960-luvulla suomalaisen suksimerkin Titanin. Myöhemmin Tiitola myi koneensa Karhulle, ja ryhtyi itse yhtiön tuotekehityspäälliköksi.

Nykyään 79-vuotias mies luotsaa urheiluvälineiden valmistamiseen keskittynyttä OAC Finlandia.

Perintötekijät urheiluun kunnossa

Teknillisestä korkeakoulusta haetut opit materiaalitekniikkaan ja koneenrakennukseen ovat sysänneet vuosikymmeniä urheiluvälinebisneksessä mukana ollutta miestä eteenpäin. Mikä motivoi uuden kehittämiseen vuosi toisensa jälkeen?

– Kai se on geenit. Vaikka ihmisen persoonallisuutta ei voi määrätä, urheilu tulee minulle jo isän maidossa, mies nauraa.

On tavattoman positiivista käyttää insinööritaitoansa sellaisten tuotteiden aikaansaamiseen, jotka palvelevat itselle tärkeitä harrastuksia.

Antti-Jussi Tiitola

Tiitola viittaa isäänsä Jaakko Tiitolaan, joka oli aikoinaan perustamassa muun muassa tamperelaista jääkiekkojoukkue Ilvestä.

Mutta on Antti-Jussi Tiitola urheilumiehiä itsekin. Lapsuuden vuodet kuluivat Pyynikillä hiihdellen ja polkupyöräillen, Tahmelan hyppyrimäestä hyppien sekä jääkiekkoa lyöden. Tiitolalle liikkuminen on aina ollut "pirun mukavaa", kuten hän itse muotoilee.

– On tavattoman positiivista käyttää insinööritaitoansa sellaisten tuotteiden aikaansaamiseen, jotka palvelevat itselle tärkeitä harrastuksia.

Kasvapohjasukset
Yksi Tiitolan keksinnöistä on retkeilyyn kehitetty karvapohjasuksi. Niissä yhdistyvät lumikenkäily, hiihto ja laskettelu.Jukka Töyli / Yle

Tulevaisuus on nuorissa

Urheilumieheltä on vielä kysyttävä, mitä mieltä hän on urheilun nykytilasta. Tiitolan mielestä tulevaisuus on nuorissa, ja heitä ei voi pakottaa urheilemaan. Mies antaakin neuvon kaikille vanhemmille: Älkää saarnatko.

– Ylisaarnaaminen aiheuttaa torjuntamekanismin. Enhän minä nyt ainakaan halua urheilla, kun vanhemmat tyrkyttävät. Ei tyrkyttämistyötä, vaan salaa innostamistyötä nuorten parissa. Sieltä löytyy liikunnan ilo.

Antti-Jussi Tiitolalla keksijyys on niin tiukassa, ettei eläkkeelle jääminen ole käynyt mielessä. Mies kertoo salamyhkäisesti, että vielä on visioita, jotka vaativat toteuttamista.