1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hondurasissa murhattu aktivisti vastusti suomalaisrahoitteista vesivoimahanketta

Kehitysrahoittaja Finnfundin mukaan ei ole näyttöä, että Berta Cacéresin murha liittyisi patohankkeeseen. Cacéres olisi halunnut matkustaa Suomeen neuvottelemaan padosta.

Ympäristöaktivisti Berta Cacéresin arkkua kannettiin Hondurasin pääkaupungissa Tegucicalpassa torstaina. Kuva: STR / EPA

Keskiamerikkalaisessa Hondurasissa murhatulla ympäristöaktivistilla oli työssään kytkös myös Suomeen. Berta Cacéres vastusti voimakkaasti vesivoimahanketta, jossa on mukana suomalainen kehitysrahoittaja Finnfund.

Cacéres oli Aqua Zarca -patohanketta vastustavan järjestön johtohahmoja. Hänet surmattiin ampumalla kotonaan torstaina. Hänen seurassaan ollut meksikolainen aktivisti haavoittui iskussa lievästi.

Paikallisen poliisin mukaan he joutuivat ryöstön uhreiksi. Poliisin mukaan yksi epäilty on pidätetty.

Cacéresin äiti Berta Flores sanoo uutistoimisto AFP:lle olevansa vakuuttunut, että hänen tyttärensä murhattiin aktivismin takia.

Henkirikoksen tuomitseva kehitysrahoittaja Finnfund toteaa tiedotteessaan, että murhan tekijöistä ja motiivista on liikkeellä ristiriitaisia tietoja.

Cacéresin COPINH-järjestö vastusti aktiivisesti myös muun muassa kaivoshankkeita. Kansainvälisesti Cacéres kuitenkin tunnetaan etenkin patokiistan takia.

Finnfund kiistää aktivistien väitteet

Patohankkeen vastustajat väittävät, että laajoja alkuperäiskansojen alueita uhkaa padon takia jäädä veden alle.

Finnfund kiistää väitteet. Sen mukaan alkuperäiskansoilta ei ole hankittu yhteiskäytössä ollutta maata eikä ihmisten pääsyä luonnonvaroihin rajoiteta.

Finnfund katsoo, että rakentamisalue ei ole alkuperäiskansojen aluetta. Tarvittava maa-alue on ostettu yksityisiltä omistajilta.

Toimitusjohtaja Jaakko Kangasniemen mukaan padon rakennuspaikkaa siirrettiin puolitoista vuotta sitten vastustuksen takia.

– Hanke suunniteltiin uudelleen. Sosiaalisten riskien minimoimiseksi ei menty sen kylän kautta, jossa oli epäilyjä hanketta kohtaan, Kangasniemi sanoo.

Aqua Zarcan vesivoimalan pitäisi valmistuttuaan tuottaa sähköä noin puolelle miljoonalle ihmiselle vuodessa. Finnfundin mukaan padon ympäristövaikutukset on todettu vähäisiksi. Finnfundin rahoitusosuus hankkeesta on viisi miljoonaa euroa.

Cacéres kertoi tappouhkauksista

Berta Cacéresin kanssa yhteydessä ollut Maan ystävät -järjestön kansainvälisen ryhmän jäsen Meri Mononen-Matias kertoo, että Cacéres oli Finnfundin kanssa padon vaikutuksista täysin eri mieltä.

– Finnfundilla on täysin erilaiset tiedot kuin mitä Berta kertoi minulle, Mononen-Matias sanoo.

Mononen-Matias oli yhteydessä Cacéresiin viimeksi viikko sitten Skypen välityksellä. Cacéres kertoi silloin saaneensa useita tappouhkauksia eri tahoilta.

– Yksi tappouhkaus tuli Bertan mukaan mieheltä, jolla on yhteyksiä patoyhtiöön. Myös erään kylän pormestari uhkasi hänen henkeään, Mononen-Matias sanoo.

Cacéres olisi halunnut matkustaa Suomeen neuvottelemaan Finnfundin kanssa. Matkan järjestelyt olivat käynnissä murhan tapahtuessa.

– Berta uskoi, että Finnfund on hankkeen toteutumisen kannalta avainasemassa. Hän arvioi, että jos Finnfund luopuisi, niin myös hollantilainen rahoittaja FMO jättäytyisi hankkeesta, Mononen-Matias kertoo.

Murhan jälkeen mielenosoituksia

Hondurasin presidentti Juan Orlando Hernandez on tuominnut murhan ja vakuuttanut, että syylliset otetaan kiinni. 

Turvallisuusministeri Julian Pachecon mukaan Berta Cacéresille tarjottiin henkivartijoita, mutta tämä olisi lopulta kokenut heidät häiritseviksi ja kieltäytynyt suojelusta.

Murhauutisen jälkeen noin 3 000 opiskelijaa osoitti mieltään pääkaupunki Tegucigalpassa, kertoo uutistoimisto AFP.