1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Eikö äitiyspakkauksen haalari miellytä? Video: Näin tuotteet valitaan

Äitiysavustusraati käy läpi satoja tuotteita valitessaan äitiyspakkauksen sisältöä. Katso videolta mitä prosessi pitää sisällään.

ilmiöt
Uutisvideot: Eikö äitiyspakkauksen haalari miellytä? Näin tuotteet valitaan
Uutisvideot: Eikö äitiyspakkauksen haalari miellytä? Näin tuotteet valitaan

Joka vuosi uudistuva äitiyspakkaus on Kelalle valtava ponnistus. Kokopäiväisesti pakkauksen sisältöä miettii, vuoden ympäri, viitisen ihmistä.

Tuotteet arvioi ja valitsee äitiysavustusraati, johon kuuluu edustajia Kelasta, Mannerheimin lastensuojeluliitosta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, Sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä Helsingin kaupungilta.

Pakkauksen ilme riippuu hyvin paljon siitä, millaista tavaraa lastenvaateyritykset tarjouskilpaan ehdottavat. Kritiikkiä, mutta myös kiitosta, tulee etenkin väreistä.

Raati painottaa kriteereissään laatua ja toimivuutta, värisävyissä se luottaa lastenvaatevalmistajien makuun.

– Toivomme tarjoajilta kirkkaita ja iloisia sävyjä. Usein pakkaukseen kuitenkin ehdotetaan beigeä, sinistä ja harmaata. Palautteessa vaatesävyjä sitten saatetaan pitää poikamaisina ja värittöminä, sanoo yksi raadin jäsenistä, hankintapäällikkö Kirsi Kunnas-Leinonen Kelasta.

– Olemme pohtineet, pitäisikö meidän määritellä yksittäisille tuotteille tiettyjä värejä, mutta lähdemme siitä, että tarjoajat ovat lastenvaatetrendien asiantuntijoita.

Pakkauksen suunnittelu alkoi jo 2014

Vuoden 2016 pakkausta alettiin suunnitella jo vuoden 2014 syksyllä. Äitiysavustusraati käy läpi edellisestä pakkauksesta tulleet palautteet ja pyrkii tekemään muutoksia niiden pohjalta. Tänä vuoden uutuus on unilelu.

Laki julkisista hankinnoista ei mahdollista sen huomioimista, missä tuote on valmistettu. Suurin osa pakkaukseen tuotteita tarjoavista vaatefirmoista on suomalaisia, mutta tuotteet lennätetään lähes poikkeuksetta kaukomailta.

Vuoden 2016 pakkaukseen tuotteita tarjosi yhteensä 40 eri yritystä, joista seitsemän oli ulkomaisia.

Haalariksi tuli tänä vuonna vain kaksi tarjousta: yksi Virosta, toinen Tanskasta.

Marja Hintikka Live: Marja Hintikka arvioi uuden äitiyspakkauksen

Lue seuraavaksi