yle.fi-etusivu

EU-tukiviidakkoon kyllästynyt munantuottaja: En maksa siitä, että en suostu ottamaan rahoja vastaan

Munantuottaja Mikko Välttilän suunnitelmat luopua EU-tuista tekisivät miehen tuloihin noin 20 000 euron loven. Hän ei kuitenkaan voi luopua tukirahoista ennen kuin meneillään olevat tukikaudet päättyvät.

Kotimaa
Kana ulkoilmassa.
Dmitri Volgin / Yle

Somerolainen munantuottaja on päättänyt irtaantua kokonaan EU-tuista. Ulkoilevista kanoista ja munataksista tutuksi tullut Mikko Välttilä uskoo pärjäävänsä ilman EU-tukia lisäämällä kananmunien suoramyyntiä.

Ajattelin, että yrittäisin olla maanviljelijä, enkä enää olla valtiolla töissä.

Mikko Välttilä

Välttilä perustelee päätöstään muun muassa sillä, että hänellä riittäisi paremmin aikaa varsinaisiin töihin, kun EU-papereita ei tarvitsisi enää täyttää. Hän ilmoitti hiljattain blogissaan (siirryt toiseen palveluun) hyppäävänsä tukijärjestelmästä sivuun.

– Ajattelin, että yrittäisin olla maanviljelijä, enkä enää olla valtiolla töissä.

EU-tuesta kieltäytyminen tekisi Välttilän tuloihin noin 20 000 euron loven. Miehen mukaan säästöjäkin kuitenkin syntyisi. Samalla oma olo helpottuisi, kun ei tarvitsisi stressata siitä, ovatko kaikki viralliset paperit varmasti kunnossa.

– Tukien puolesta paperien pyörittämiseen minulla menee vuodessa kuutisen työpäivää. Jos tulee tarkastuksia, niin se on aina päivä per tarkastus. Kuluneen kahdeksan kuukauden aikana on tullut neljä tarkastusta.

– Lisäksi maksan neuvontaorganisaatiolle useita satoja euroa vuodessa siitä, että he täyttävät paperini niin, että ne ovat varmasti oikein. En itse halua perehtyä niihin niin paljon, että täyttäisin ne itse, Välttilä laskee.

Tukikaudet jarruttavat miehen suunnitelmia

EU-tuista irtaantuminen voisi onnistua tiloilta, joilla on suoramyyntiä tai omaa jalostusta. Mikko Välttilän tilalla on erikoistuttu kanoihin, jotka pääsevät ulkoilemaan vuoden ympäri.

Tukien puolesta paperien pyörittämiseen minulla menee vuodessa kuutisen työpäivää.

Mikko Välttilä

Miehen kananmunamarkkinat ovatkin kehittyneet mukavasti, sillä muna-auto kiertää melkein päivittäin toimittamassa munia suoraan asiakkaille.

– Meillä on omien kanojen lisäksi yksi sopimustuottaja. Lisäksi yritämme saada yhden sopimustuottajan lisää. Yritämme saada oman kananmunamerkkimme markkinoille niin isosti, että saisimme sieltä puuttuvat tukirahat kokoon.

Mies kerää kananmunia kuljettimelta.
Mikko Välttilä toivoo tienaavansa menettämänsä tukirahat kananmunamarkkinoilta.Dmitri Volgin / Yle

Välttilä aikoo toteuttaa suunnitelmansa EU-tuista luopumisesta parin vuoden kuluttua. Ensin pitää odottaa, että meneillään olevat tukikaudet päättyvät. Esimerkiksi ympäristö- ja luomutuen osalta tukikaudet kestävät muutaman vuoden.

– Jos lopettaa kesken kaiken, niin joutuu maksamaan takautuvasti kaiken, mitä on ottanut vastaan. Siinä menee minun rajani. En maksa siitä, että en suostu ottamaan rahoja vastaan. Minulla on vuosi aikaa miettiä, miten tämä juttu tehdään, hän sanoo.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Egypti

Analyysi: Egyptin synkkä päivä

Egypti

Suurlähettiläs Egyptin iskusta: Huomattavasti kovempi kuin aiemmat

Orjuus

Libyan orjahuutokaupat: CNN:n kuvat paljastivat ongelman, josta kaikki tiesivät

Kaamos

Kaamos otti taas Suomen synkkään syleilyyn – Näillä vinkeillä jaksat pirteänä läpi pitkän pimeän